Schietpartij München: man opgepakt die verdacht wordt wapen geleverd te hebben

© Belga Image

Een man die ervan verdacht wordt een wapen te hebben bezorgd aan de schutter die in juli in München negens mensen doodde, is opgepakt. Een vermeende medeplichtige blijkt dan weer onschuldig.

De Duitse politie heeft dinsdag een man opgepakt die ervan verdacht wordt een wapen te hebben bezorgd aan de dader van de schietpartij die in een winkelcentrum in München aan negen mensen het leven had gekost. De 31-jarige verdachte werd dinsdag gearresteerd in Marburg, in de deelstaat Hessen, zo deelde het Openbaar Ministerie in Frankfurt mee.

De speurders konden de vermoedelijke wapenhandelaar bij een schijntransactie inrekenen. Daarbij zou de man verklaard hebben dat hij pistolen en munitie aan de schutter van München had verkocht. Hij zou de wapens te koop hebben aangeboden via het darknet, het deel van het internet dat anoniem toegankelijk is met bepaalde software.

Bij de politieactie van dinsdag werden voorts ook een mitraillette, een pistool en munitie in beslag genomen.

Vermeende medeplichtige wist niets van plannen af

De vijftienjarige verdachte die na de schietpartij in München werd opgepakt, wist niets af van de plannen van de achttienjarige dader. Dat zegt het openbaar ministerie van Stuttgart dinsdag. De speurders gingen daar aanvankelijk wel vanuit omdat de verdachte de schutter kort voor de aanval had ontmoet op de plaats van de feiten.

Volgens het openbaar ministerie zijn er geen bewijzen gevonden die dat aantonen dat de vijftienjarige verdachte afwist van de schietpartij. De speurders kwamen tot die conclusie door de chatberichten te analyseren die de dader en de vijftienjarige met elkaar hadden uitgewisseld.

Een achttienjarige Duitser van Iraanse afkomst schoot op 22 juli in München negen mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Tientallen mensen raakten gewond. Ook de vijftienjarige verdachte zou zelf een schietpartij beraamd hebben op zijn school, maar zou zijn teruggekomen op zijn plannen. In diens kamer werden onder meer tekeningen van bloedige taferelen, patronen, messen, dolken, chemicaliën en vluchtplannen gevonden. Waar dat alles precies vandaan kwam is nog niet duidelijk. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content