Live Schietpartij München: 18-jarige dader was 'fanaticus die leed aan een vorm van depressie' - Hij had geen banden met IS

22/07/16 om 19:34 - Bijgewerkt op 23/07/16 om 16:50

Bij een schietpartij in het winkelcentrum Olympia Einkaufszentrum (OEZ) in de Duitse stad München zijn tien doden en 21 gewonden gevallen. Volgens de politie is een tiende dode, een 18-jarige Duits-Iraniër uit München, naar alle waarschijnlijkheid de dader, en voor zover bekend "de enige dader". Volg het live.

Schietpartij München: 18-jarige dader was 'fanaticus die leed aan een vorm van depressie' - Hij had geen banden met IS

© Belga Image

Wat we weten:

- Schietpartij in winkelcentrum Olympia Einkaufszentrum in stadsdeel Moosach

- Tien doden (verdachte inbegrepen) en 21 gewonden

- Een 18-jarige Duits-Iraniër uit München, die omkwam door zelfdoding, is volgens de politie waarschijnlijk de dader, en de enige dader

- Politie ontkent tweede schietpartij in centrum van de stad

- Enkele onterechte meldingen van schietpartijen werden door de politie nagetrokken

 • Naomi Skoutariotis

  Dader was slachtoffer van pestgedrag en lokte potentiële slachtoffers via Facebook

  De dader van de schietpartij in München had een Facebook-account gehackt en via de socialenetwerksite zijn potentiële slachtoffers naar het restaurant van McDonald's gelokt.

  Volgens de Maizière was de dader, een 18-jarige Iraanse Duitser die in München is geboren en opgegroeid, in het verleden het slachtoffer geweest van pestgedrag door jongeren van zijn leeftijd. "Hij heeft meer dan waarschijnlijk een Facebook-account gehackt", zei de minister zaterdag tijdens een persconferentie in Berlijn.

  Via Facebook lokte hij de slachtoffers door te zeggen dat ze konden profiteren van speciale voordelen of kortingen in de McDonald's. "Bepaalde elementen in het onderzoek doen vermoeden dat de hacker van het account de dader was", aldus de Maizière.

 • Naomi Skoutariotis

  Angela Merkel: 'Wij rouwen met een bezwaard hart' (Video)

  Duits bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag voor het eerst gereageerd op de schietpartij in München van vrijdag. Ze dankte de politie- en hulpdiensten en drukte haar medeleven uit met de slachtoffers en hun families. "We treuren met een bezwaard hart om hen die niet meer naar hun familie kunnen terugkeren", zei Merkel in een korte verklaring in Berlijn.

  Aan de familie van de slachtoffers zei ze: "We delen jullie leed. We denken aan jullie, we lijden met jullie mee". De gewonden wenste ze een "spoedig en volledig herstel" toe. Ze sloot af met de boodschap dat de oorzaak van de schietpartij en de aanslag op de trein in Würstburg eerder deze week, volledig uitgezocht zal worden.

 • Naomi Skoutariotis

  'Dader was fanaticus die leed aan depressie'

  De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Iraanse Duitser die in Munchen is geboren en opgegroeid. De dader handelde alleen en had geen banden met Islamitische Staat. De politie zegt dat er geen politieke motieven zijn en denkt dat het gaat om een fanaticus die leed aan "een vorm van depressie". Dat heeft de politie van München zaterdag op een persconferentie gezegd.

  Er zijn geen aanwijzingen van een band met IS en er zouden ook geen politieke motieven zijn. Bij het doorzoeken van de woning van de dader heeft de politie aanwijzingen gevonden dat de dader geïnteresseerd was in schietparijen. Een afscheidsbrief werd niet aangetroffen.

  De dader heeft bij zijn schietpartij een illegaal wapen (9 mm-kaliber) gebruikt waarvan het serienummer was weggevijld. Hij zou meer dan 300 kogels bij zich gehad hebben. Het zou volgens de politie ook kunnen dat de dader een Facebook-account gehackt heeft om op die manier mensen naar het betrokken winkelcentrum te lokken. Dat moet echter nog uitgeklaard en bevestigd worden.

  Er zijn in München nog steeds 800 politie- en veiligheidsmensen actief. Het winkelcentrum waar de schietpartij vrijdag heeft plaatsgevonden, blijft gesloten.

 • Naomi Skoutariotis

  Geen banden met IS

  De dader van de schietpartij had geen banden met IS, zo zegt de Duitse politie.

 • Naomi Skoutariotis

  LIVESTREAM: persconferentie politie van München

  Volg de persconferentie van de politie van München hier live.

  Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

 • Naomi Skoutariotis

  Politie doet oproep voor beeld- en geluidsmateriaal

  De Duitse politie heeft nog altijd geen duidelijk beeld van het motief van de dader. Volgens de Duitse tabloid Bild heeft de politie zaterdagochtend wel een appartement doorzocht. Of die operatie iets te maken heeft met de schietpartij is nog niet bevestigd.

  Intussen doet de politie ook een oproep aan de bevolking om eventuele video-opnames, foto's en geluidsopnames van de schietpartij door te sturen. Later op de dag volgt er nog een persbriefing van de politie.

 • Naomi Skoutariotis

  Iran veroordeelt aanval

  De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanval van de 18-jarige Duitse Iraniër vrijdag in München. Iran 'veroordeelt de daad en 'drukt zijn solidariteit uit met het Duitse volk en de Duitse regering', zo verklaarde Bahram Ghassemi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Naomi Skoutariotis

  Veiligheidskabinet komt bijeen, nog geen reactie van Angela Merkel

  Na de aanslag van vrijdagavond is een aantal activiteiten in Duitsland afgelast. Een bierfestival dat vrijdag van start moest gaan in het centrum van München, is afgeblazen. Ook een muziekfestival voor jongeren op de Koenigsplatz is geannuleerd. Het beroemde operafestival in Bayreuth, dat opgedragen wordt aan het oeuvre van Wagner en maandag van start gaat, vindt wel plaats maar er zullen strenge veiligheidsmaatregelen gelden.

  Zaterdag komt in Berlijn het veiligheidskabinet bijeen, dat voorgezeten wordt door bondskanselier Angela Merkel. Zij heeft nog niet gereageerd op de schietpartij. Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere, die bevoegd is voor veiligheid, is op de terugweg van de Verenigde Staten.

 • Naomi Skoutariotis

  Hollande 'Walgelijke terreuraanslag'

  Goedemorgen, ik neem de liveblog over.

  Intussen heeft de Franse president François Hollande gereageerd op de aanslag in de Duitse stad München. Hij noemt het een 'walgeljike terreuraanslag die erop gericht is om, na andere Europese landen, ook in Duitsland angst te zaaien. Duitsland zal zich verzetten en kan op Frankrijks vriendschap en medewerking rekenen.'

  Hollande voegde eraan toe dat hij zaterdagochtend zou spreken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

 • Rudi Rotthier

  Wat we tot dusver weten

  Na de persconferentie van politiecommissaris Hubertus Andrä weten we het iets meer over het verloop van de schietpartij. Lees het hier een overzicht.

  Politiecommissaris Hubertus Andrä

  Politiecommissaris Hubertus Andrä © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  De commissaris: 'We kunnen niet zeggen of het terrorisme was'

  Was het terrorisme? Dat hangt van het motief af, aldus commissaris Hubertus Andrä. "Die afweging kunnen we nu nog niet maken".

 • Rudi Rotthier

  Hij wist van het dak van een parkeergarage te ontsnappen

  Volgens de commissaris wist de vermoedelijke dader tijdens een confrontatie met de politie op het dak van een parkeergarage te ontsnappen. Over de omstandigheden waarop hij terug werd opgespoord en over de doodsoorzaak wou hij niets kwijt.

 • Rudi Rotthier

  Van 21 gewonden zijn er drie ernstig aan toe

  Van de 21 gewonden zijn er nog 16 in behandeling. Drie zijn er ernstig aan toe. Bij de gewonden zijn er ook kinderen.

 • Rudi Rotthier

  Motief: onbekend

  Volgens de commissaris is over het motief van de jongeman niets geweten. "Hij stond tot dusver niet bij de politie bekend".

 • Rudi Rotthier

  Vermoedelijke dader is '18-jarige Duits-Iraniër uit München'

  Politiecommissaris Andrä is zijn persconferentie begonnen. Hij noemt de "dader een 18-jarige Duits-Iraniër uit München". Hij werd rond 20u30 dood aangetroffen. Over de doodsoorzaak moet een lijkschouding nog uitsluitsel geven. "We gaan ervan uit dat hij de verdachte is. Er zijn geen aanwijzingen dat andere personen betrokken waren".

  De politie heeft lang drie daders gezocht, blijkbaar omdat 2 mensen in een auto gesignaleerd waren. Die zijn echter gevonden en buiten verdenking geplaatst.

 • Rudi Rotthier

  Bevestiging: 10 doden

  Het dodental van de aanslag in München is opgelopen tot tien. De vermoedelijke dader doodde minstens negen mensen en schoot daarna zichzelf neer, aldus de politie van München.

  Het lichaam van de schutter werd gevonden op ongeveer een kilometer van het winkelcentrum Olympia waar de schietpartij plaatsvond. Hij had een rode rugzak bij zich, die wordt onderzocht op explosieven. Volgens de politie handelde de dader naar alle waarschijnlijkheid alleen. Intussen mogen mensen hun huizen weer verlaten.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Duitse pers: 10 doden

  Duitse media verhogen het dodental naar 10, wellicht de "hoogstwaarschijnlijke" verdachte inbegrepen. Er is nog geen officiële tweet van de politie, die dat bevestigt.

 • Rudi Rotthier

  Noodtoestand opgeheven

  De uitzonderlijke maatregelen, zoals het stilleggen van het openbaar vervoer, zijn opgeheven.

 • Rudi Rotthier

  Politie: enige dader doodde zichzelf

  De politie meldt de negende dode, gevonden op een kilometer van de plaats waar de schoten gelost werden, "hoogstwaarschijnlijk" de dader is en volgens de huidige stand van het onderzoek alleen handelde. Hij kwam om door zelfdoding.

 • Rudi Rotthier

  Rugzak onderzocht op springstoffen

  Bij de/een mogelijke dader, die dood is teruggevonden, wordt de rugzak op springstoffen onderzocht. Het lichaam werd op een kilometer van het winkelcentrum aangetroffen.

Onze partners