Scherpe reacties maar ook twijfels na ’test waterstofbom’ Noord-Korea

Kim Jong-un © KCNA

De Noord-Koreaanse claim over een succesvolle test met een waterstofbom wordt vanuit de hele wereld streng veroordeeld. De VN-Veiligheidsraad kondigt nieuwe maatregelen tegen Pyongyang aan. Maar er rijzen ook twijfels of het verhaal van Noord-Korea wel klopt.

De Noord-Koreaanse actie schendt vier bestaande resoluties van de Veiligheidsraad en het systeem van nucleaire non-proliferatie, zei voorzitter Elbio Rosselli na een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad in New York. ‘Een duidelijke bedreiging voor de internationale veiligheid,’ klinkt het.

Sancties?

De verklaring van de VN-Veiligheidsraad is unaniem aangenomen – ook door China, traditioneel bondgenoot van Noord-Korea. De 15 landen zeggen dat ze ‘onmiddellijk beginnen te werken aan die maatregelen’, die zullen vervat zitten ‘in een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad’.

Of daarmee sancties bedoeld worden, is niet expliciet gezegd. Bij VN-diplomaten is evenwel vernomen dat de Veiligheidsraad de internationale sancties zal opschroeven die Pyongyang zijn opgelegd na de eerste drie kernproeven in oktober 2006, mei 2009 en februari 2013. Toen werden die internationale sancties telkens verzwaard.

Internationale reactie

De Noord-Koreaanse aankondiging wordt streng veroordeeld. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter had reeds een telefonisch onderhoud met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Han Min-koo. Beiden waren het eens dat zo’n test onaanvaardbaar is. Het gaat volgens hen om een onverantwoordelijke provocatie en een schaamteloze schending van het internationale recht. Zo’n test bedreigt nog de ganse regio, aldus Washington. De actie moet gevolgen hebben. Carter beloofde Zuid-Korea te verdedigen indien dat nodig zou zijn.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, noemde de test een ‘heel provocerende daad’ die de internationale vrede en veiligheid bedreigt. ‘We roepen Noord-Korea op deze provocaties te stoppen en een beter pad te kiezen’, aldus Kerry. Hij zei nog dat de VS met hun partners zullen werken om ‘gepaste actie te ondernemen’.

Ook Rusland spreekt van een ‘flagrante schending’, die de spanningen in de regio kan doen oplopen. Moskou is ‘extreem verontrust’, verklaarde de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov. ‘President Vladimir Poetin heeft bevolen dat alle gegevens van observatiestations, waaronder seismische stations, nauwkeurig worden bestudeerd en dat de situatie wordt geanalyseerd als bevestigd wordt dat de test plaatsvond.’

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken riep Pyongyang op naar de onderhandelingstafel terug te keren en zijn atoomwapens op te geven. China is de belangrijkste diplomatieke en commerciële bondgenoot van Noord-Korea, maar de relaties tussen beide landen zijn gespannen door de nucleaire testen van Pyongyang.

Twijfels

Intussen rijzen er wel twijfels over de Noord-Koreaanse beweringen. Woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis zei dat de test na een eerste analyse ‘niet consistent’ was met een waterstofbom. ‘De afgelopen 24 uur is niets gebeurd dat onze inschatting van de Noord-Koreaanse nucleaire capaciteiten heeft veranderd’. De test moet wel verder onderzocht worden.

Experts twijfelen vooral of de omvang van de knal groot genoeg was om van een waterstofbom te kunnen komen. BBC World News citeert een bron bij de Amerikaanse denktank RAND Corporation: ‘De knal zou tien keer groter moeten geweest zijn dan wat zij beweren. Dus ofwel liegt Kim Jong-un ofwel is de test niet gegaan zoals gepland’.

Een militaire expert vertelde aan de Chinese staatszender CCTV dat de gegevens ‘niet staven dat de bom een waterstofbom was’. (Belga/BBC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content