Schepen van Wommelgem onder slachtoffers busongeval Jordanië

28/10/12 om 07:33 - Bijgewerkt om 07:33

Vier Belgische toeristen zijn om het leven gekomen bij een busongeval in Jordanië.

Schepen van Wommelgem onder slachtoffers busongeval Jordanië

Een van de vier dodelijke slachtoffers is Inge Bens, die schepen was in Wommelgem. Dat heeft Walter Van Der Plaetsen (Open Vld), de burgemeester van deze gemeente in de provincie Antwerpen en partijgenote van Bens, bevestigd.

Inge Bens, 42 jaar oud en vrijgezel, was onder meer schepen van Cultuur en Ruimtelijke Ordening. Ze gaf les in de basisschool Sint-Johanna in Wommelgem, waar ze ook coördinator was. "Een geliefde vrouw, die zowel op school als op de gemeente het zonnetje in huis was", aldus Van Der Plaetsen. Haar ouders zijn verwittigd en wellicht al op weg naar Jordanië, voegde hij eraan toe.

Bens kwam op bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen en haalde bij Open Vld het op één na hoogste aantal stemmen, maar de liberalen zullen geen deel uitmaken van het komende gemeentebestuur, gaf de burgemeester nog mee.

Ook koppel uit Gent en vrouw uit Meise omgekomen
Behalve de Wommelgemse schepen is ook een koppel uit Gent (respectievelijk 46 en 51 jaar oud) en een 22-jarige vrouw uit Meise om het leven gekomen, zo is van woordvoerder Michel Malherbe van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken vernomen.

Over de gewonden kon Malherbe geen details kwijt. Wel zei hij dat de ambassadeur van België in Jordanië de gewonden al had bezocht samen met de Jordaanse premier en de Jordaanse minister van Toerisme. De samenwerking met de Jordaanse overheid "verloopt prima" en de hulpdiensten doen "voortreffelijk" werk, aldus nog de woordvoerder.

Premier Abdallah Nsour betuigde tijdens het bezoek zijn medeleven met de Belgische regering en met de families van de dodelijke slachtoffers.

Frontale botsing

De bus met 18 klanten van Thomas Cook raakte betrokken bij een verkeersongeval in Karak, tussen de toeristische trekpleister Petra en de hoofdstad Amman, omstreeks 18 uur lokale tijd (17 uur Belgische tijd).

De 14 andere passagiers werden voor medisch onderzoek overgebracht naar de twee nabijgelegen ziekenhuizen van Karak en worden door de lokale vertegenwoordiging van Thomas Cook bijgestaan.

Officieel is er nog altijd geen duidelijkheid over de precieze omstandigheden van het ongeval. Wel blijkt uit de eigen informatie van Thomas Cook, die bevestigd zou zijn door de lokale politie, dat het om een frontale botsing ging tussen de bus en een kleiner voertuig.

"Die zou een soort aanhangwagen voortgesleept hebben. Die aanhangwagen zou beginnen slingeren zijn en op het andere baanvak zijn terechtgekomen. De bus werd daar frontaal door geraakt", aldus woordvoerder van Thomas Cook, Baptiste Van Outryve.

Er komt een vlucht voor familieleden van de slachtoffers, maar wanneer en op welke manier is nog niet duidelijk. Familieleden hebben aangegeven zo weinig mogelijk ruchtbaarheid te willen geven aan de vlucht.

Overlevenden

Er zal ook een repatriëringsvlucht van overlevenden van het ongeval plaatsvinden, maar ook daarvan zijn de details niet duidelijk. Van Outryve geeft wel nog mee dat Thomas Cook extra personeel ter plaatse heeft gestuurd. Die mensen zijn onderweg.

Premier Elio Di Rupo drukte zijn medeleven uit op Twitter. "Mijn gedachten bij de slachtoffers van het ongeval in Jordanië en bij hun families. De Belgische autoriteiten doen er alles aan om hen op de best mogelijke manier bij te staan." Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betuigde al zijn medeleven. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners