Scheepsramp op Wolga: minstens 116 doden

11/07/11 om 07:00 - Bijgewerkt om 07:00

Zondag zonk het cruiseschip Bulgaria op de rivier de Wolga in het Russische Tatarstan. Ongeveer 80 opvarenden werden gered, minstens 116 mensen, onder wie heel wat kinderen, raakten niet tijdig van boord en verdronken.

Scheepsramp op Wolga: minstens 116 doden

© Reuters

In de Russische republiek Tatarstan zonk gisteren tijdens een hevig onweer een cruiseschip op de Wolga met naar schatting ongeveer 200 mensen aan boord. 80 mensen werden levend uit het water gehaald, 9 werden tijdens de nachtelijke reddingswerken dood aangetroffen. Over het lot van de meer dan honderd andere vermisten bestond nog lange tijd verwarring. Duikers ontdekten in de vroege ochtend dat heel wat mensen nooit van het schip zijn geraakt en verdronken zijn terwijl het schip zonk. Of daarmee alle opvarenden gevonden zijn, is niet bevestigd omdat niemand met zekerheid het exact aantal opvarenden kende. Onder de dodelijke slachtoffers zouden zich heel wat kinderen bevinden. Volgens ooggetuigen zou bijna geen van de kinderen het gered hebben.

Oorzaak
Naast het aantal opvarenden bestaat er ook onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp. Vermoedelijk had het schip te veel opvarenden aan boord. Maar ook de ouderdom van het schip zou een rol kunnen spelen. Het cruiseschip dateert van 1955 en is gemaakt in het vroegere Tsjechoslovakije. Mogelijk was het door de ouderdom niet bestand tegen het onweer. De Russische president Medvedev heeft een onderzoek bevolen. (Belga/INM)

Onze partners