Schaarste in Venezuela: Zelfs miswijn raakt op

28/05/13 om 20:24 - Bijgewerkt om 20:24

Venezuela kampt met een tekort aan voedingsmiddelen. Na het wc-papier raakt nu zelfs de miswijn op, wat in een erg katholiek land als Venezuela voor beroering zorgt.

Schaarste in Venezuela: Zelfs miswijn raakt op

© AFP

De katholieke kerk in Venezuela dreigt in de problemen te komen, nu de enige leverancier van miswijn zijn verplichtingen niet kan nakomen.De leverancier heeft de kerk laten weten dat hij niet meer kan leveren door een gebrek aan grondstoffen.

Importeren is moeilijk, aangezien de overheid strenge regels heeft opgelegd. Bovendien is importeren duur omdat de Venezolaanse munt, de Boliviar, sterk in waarde is gedaald.

Geen wc-papier meer

De schaarste is niet nieuw. Verschillende basisproducten raakten al uitgeput in Venezuela. Naast melk, boter en koffie zit de bevolking nu ook bijna door zijn voorraad wc-papier.

De socialistische regering voert een beleid van strikte prijscontrole. Ze wil zo basisgoederen toegankelijk maken voor de armsten in de samenleving. "Prijszetting door de overheid zorgt vaak voor problemen. Zeker als er prijzen opgelegd worden die lager liggen dan de normale marktprijzen. Dat resulteert in tekorten. Het probleem zal nog groter worden, vergelijkbaar met toestanden in de voormalige Sovjet-Unie", zegt Steve Hanke, professor Economie aan de Johns Hopkins University.

25 procent inflatie

Uit cijfers van de Venezolaanse Centrale Bank blijjkt dat de schaarste-index gestegen is tot 21 procent. Dat wil zeggen dat 21 op 100 goederen niet verkrijgbaar zijn in het Latijns-Amerikaanse land. Ook de inflatie neemt met een toename van 25 procent gigantische proporties aan.

President Nicolas Maduro, opvolger van de onlangs overleden Hugo Chavez, wijst met een beschuldigende vinger naar de private sector. Die organiseert volgens de president de tekorten om het land te destabiliseren.

Onze partners