Saudische ambassade in Teheran aangevallen na massa-executie

De Saudische ambassade in Teheran, Iran. © Reuters

De Saudische ambassade in Teheran is aangevallen door een boze menigte nadat Saudi-Arabië onder meer een sjiitische geestelijke executeerde.

De Saudische ambassade in Teheran is aangevallen door een boze menigte. Er werden molotov-cocktails gegooid en woedende betogers drongen het gebouw binnen en richtten vernielingen aan. De politie kon de betogers uiteendrijven. Enkele mensen werden opgepakt. In Mashhad, een stad in het noordoosten van Iran, werd het Saudische consulaat aangevallen.

De woede houdt verband met de executie van een sjiitische geestelijke Nimr al Nimr, eerder op de dag in Saudi-Arabië. Een Saudische rechtbank had hem in oktober veroordeeld tot de doodstraf wegens opruiing tot de sektarische strijd in het overwegend soennitische koninkrijk. Geïnspireerd door de Arabische opstanden hadden leden van de sjiitische minderheid in de Saudische Oost-Provincie vanaf 2011 demonstraties tegen hun discriminatie georganiseerd. In totaal werden 47 mensen geëxecuteerd.

u0022Hand van Godu0022 zal executie Nimr al-Nimr wreken

Ayatollah Khamenei

De “hand van God” zal de executie van Nimr al-Nimr wreken. Dat zegt de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei. “Het onrechtmatig verspilde bloed van de martelaar zal niet zonder gevolg blijven en de hand van God zal zich wreken op de Saudische leiders”, aldus Khamenei.

Spanningen lopen op

De spanningen tussen Saudie-Arabië en Iran lopen al maandenlang op. Bij verschillende conflicten in de regio (Syrië, Jemen) staan soennieten en sjiieten tegenover elkaar. Ook de vele Iraanse doden op de bedevaart in Mekka zorgden voor boze reacties.

Ook de Verenigde Staten hebben gereageerd op de executie. Volgens het Witte Huis riskeert dit “de oplopende sektarische spanningen nog te doen toenemen, op een moment dat ze dringend moeten worden verminderd”. Volgens het Witte Huis zouden de leiders in de regio hun inspanningen moeten verdubbelen om de spanningen af te bouwen.

Saudi-Arabië wordt opgeroepen om de mensenrechten te respecteren, zodat processen eerlijk verlopen en afwijkende meningen vrij kunnen worden geuit.

Stijging doodvonnissen

Saudi-Arabië heeft in 2015 volgens mensenrechtenactivisten in 20 jaar tijd nooit zoveel doodvonnissen voltrokken. Van januari tot november werden naar verluidt minstens 151 veroordeelden geëxecuteerd, deelde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International mee.

In heel 2014 werden volgens Amnesty 90 mensen terechtgesteld. De stijging van het aantal terechtstellingen loopt samen met de machtsovername door koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed. Hij besteeg de troon eind januari na de dood van zijn voorganger Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed.

Volgens Amnesty gebruikt Saudi-Arabië de doodstraf ook als politiek instrument tegen de sjiitische minderheid. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content