Saudi's: islamitische coalitie tegen IS, staakt-het-vuren in Jemen

15/12/15 om 03:11 - Bijgewerkt om 03:11

Saudi-Arabië kondigt de oprichting aan van een 'islamitische coalitie' tegen Islamitische Staat. 34 zouden er deel van uitmaken. Ongeveer tegelijk kondigt het land aan dat het een staakt-het-vuren in acht zal nemen in Jemen, naar aanleiding van vredesgesprekken.

Saudi's: islamitische coalitie tegen IS, staakt-het-vuren in Jemen

Saudische minister van Defensie en kroonprins Mohammed bin Salman, met de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter © REUTERS

Dat alles maakte het Saudische persagentschap SPA bekend.

De islamitische alliantie verenigt volgens dat persagentschap 34 landen, waaronder Libië, Libanon, Jordanië, Egypte, Marokko, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Pakistan, en Afrikaanse landen zoals Nigeria, Ivoorkust of Guinee. De operationele leiding gebeurt vanuit de Saudische hoofdstad Riyad. Het sjiitische Iran en Irak maken geen deel uit van de coalitie.

"Sinds terrorisme een ernstig gevaar vormt voor de menselijke waardigheid en de mensenrechten -meer bepaald het recht op veiligheid- en het de belangen van landen schaadt, moet het met alle mogelijke middelen bestreden worden. Er moet worden samengewerkt om het te vernietigen", aldus een persbericht. De Saudische minister van Defensie Mohammed bin Salman, zoon van de huidige koning, verklaarde op een persconferentie dat de coalitie elke terroristische organisatie wil bestrijden, niet enkel Islamitische Staat. Elk land van de coalitie "zal deelnemen naargelang zijn mogelijkheden". De acties zullen plaatsvinden "in coördinatie" met de andere grootmachten en met de internationale organisaties, zonder verdere precisering.

Deze coalitie wil een derde speler zijn, naast de VS en hun westerse bondgenoten, en de Russen. Ook willen de Saudi's mogelijk hun imagoprobleem aanpakken. Ze voeren dit jaar recordaantallen terechtstellingen uit, er zijn dubieuze veroordelingen van andersdenkenden, onder wie sjiieten, er is de weigering om vluchtelingen op te nemen, en de focus op het conflict in Jemen, terwijl de Saudi's volgens Amerikaanse media al maandenlang geen militaire vluchten tegen IS meer uitvoeren.

Onderhandelingen

Het staakt-het-vuren in Jemen pas misschien in dezelfde strategie. Het wordt afgekondigd, door Saudi-Arabië en zijn coalitiepartners, in het kader van vredesonderhandelingen die vandaag in Zwitserland van start gaan.

"Het staakt-het-vuren zal dinsdag om 12.00 uur lokale tijd ingaan", aldus een mededeling

De verdreven Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi zou een brief naar de Saudische koning Salman bin Abdoel Aziz hebben gestuurd waarin gevraagd werd om een "zeven dagen durend bestand, dat samenvalt met de start van de gesprekken" in Zwitserland, meldt het Saudische persbureau. In de brief wordt ook gesproken van een mogelijke verlenging van het staakt-het-vuren, op voorwaarde dat de Houthi-rebellen zich aan het bestand houden.

Het is niet de eerste keer dat in Jemen een staakt-het-vuren wordt afgesproken. Maar eerdere bestanden hebben nooit lang standgehouden. Saudi-Arabië en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-milities, die de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi hebben verjaagd en grote delen van Jemen in handen hebben gekregen. Sinds de start van die bombardementen zijn volgens de VN al bijna 5.700 mensen om het leven gekomen. In zowat de helft van de gevallen gaat het om burgerslachtoffers.

(Belga/RR)

Onze partners