Saudi-Arabië voert celstraf in voor Syriëstrijders

04/02/14 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

Saudi-Arabië wil voorkomen dat nog meer strijders naar Syrië trekken om er te vechten tegen het regime van Bashar al-Assad. Daarom legt het land gevangenisstraffen op tot 30 jaar aan burgers die aan conflicten in het buitenland deelnemen.

Saudi-Arabië voert celstraf in voor Syriëstrijders

Strijders van het Vrije Syrische Leger bereiden zich voor om de troepen van president Bashar al-Assad aan te vallen. © Reuters

Koning Abdullah van Saudi-Arabië heeft een koninklijk decreet uitgevaardigd dat burgers straft die aan conflicten buiten het koninkrijk deelnemen. De celstraf die overtreders boven het hoofd hangt gaat van drie tot twintig jaar.

Het koninklijk decreet bestraft naast strijdende burgers in het buitenland, ook burgers die terroristische organisaties vervoegen of helpen. Wie zich aan terrorisme waagt, wacht een grotere straf tussen vijf en dertig jaar cel.

Radicalisering

Met het nieuwe decreet lijkt Saudi-Arabië te willen optreden tegen de grote stroom Saudische strijders die het land uitglippen om in Syrië aan de burgeroorlog deel te nemen. Het conflict zou al honderden jonge Saudi's hebben aangetrokken.

Het koninkrijk vreest dat de Saudische Syriëstrijders zullen radicaliseren en zich bij terugkeer tegen hun eigen monarchie zullen keren. Vele jonge Saudische mannen zouden door invloedrijke Saudische geestelijken te zijn aangespoord om mee te vechten in het bloedige Syrische conflict.

Het decreet volgde op een wet die het terrorisme moet tegengaan. Activisten menen dat die wet zowat elke kritiek op de monarchie criminaliseert.

Belgische strijders

Ook in België is de vrees voor radicalisering en de aanpak van de terugkerende Syriëstrijders een veelbesproken probleem. Er zouden ondertussen al ongeveer tweehonderd Belgische inwoners naar Syrië vertrokken zijn om deel te nemen aan de strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Momenteel zouden er zes teruggekeerde Syriëstrijders in een Belgische cel zitten, terwijl twee anderen werden vrijgelaten onder voorwaarden. N-VA-kamerlid Theo Francken heeft er bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD), op aangedrongen om het verblijfsrecht van Syriëstrijders zonder de Belgische nationaliteit af te nemen. Dat zou mogelijk zijn op basis van de huidige vreemdelingenwet.

Onze partners