Saudi-Arabië gebruikte Amerikaanse clusterbommen in Jemen

03/05/15 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Saudi-Arabië zou in Jemen clustermunitie hebben ingezet. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De verboden bommen zouden door de Verenigde Staten geleverd zijn.

Saudi-Arabië gebruikte Amerikaanse clusterbommen in Jemen

Jemen © Reuters

Saudi-Arabië zet in Jemen clusterbommen in bij de strijd tegen de sjiitische Houthi-milities, een controversieel wapen dat verboden werd door een verdrag geratificeerd door 91 landen. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Verboden

Op foto's en video zou te zien zijn dat clustermunitie ingezet werd bij een luchtaanval in het noorden van Jemen. De aanval vond plaats in de provincie Saada. "De aanvallen met clusterbommen brengen de lokale bevolking in gevaar", aldus Steve Goose van HRW.

Het gebruik of opslaan van clustermunitie werd verboden door een verdrag uit 2008. Clustermunitie verspreidt vele kleine bommen, die dikwijls niet exploderen en jaren later nog burgerslachtoffers maken.

De clustermunitie die Saudi-Arabië gebruikt zou volgens HRW geleverd zijn door de Verenigde Staten. Saudi-Arabië, Jemen en de VS hebben het verdrag over clusterbommen niet ondertekend en zijn er bijgevolg niet toe gebonden.

1.200 doden

Saudi-Arabië en acht andere Arabische landen voeren sinds eind maart luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi-milities in Jemen. De Houthi's vechten er tegen soennitische milities, al-Qaeda en troepen die trouw zijn aan de gevluchte Jemenitische president Abd Rabbuh Mansour Hadi. Het geweld in Jemen heeft volgens de Verenigde Naties al aan 1.200 mensen het leven gekost. De voorbije zes weken zouden in totaal ook 300.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners