Satellietbeelden bewijzen omvang van de gruwelijke aanval door Boko Haram in Nigeria

Deze gedetailleerde foto’s die op 2 en 7 januari van de twee dichtbij elkaar gelegen stadjes Baga en Doron Baga gemaakt werden tonen de enorme gevolgen van de aanval van Boko Haram. 3700 gebouwen raakten beschadigd of werden met de grond gelijk gemaakt. Een van de twee stadjes werd zelfs bijna volledig van de kaart geveegd.

“Van alle door Boko Haram uitgevoerde aanvallen is dit de grootste en meest vernietigende”, zegt Daniel Eyre, Nigeria onderzoeker van Amnesty International. “Het is een opzettelijke aanval op burgers. Hun huizen, klinieken en scholen zijn nu uitgebrande ruïnes.”

Deze beelden tonen slechts twee van de vele dorpen en steden die het slachtoffer werden van Boko Haram die op 3 januari 2015 begonnen met hun aanvallen. In Baga, een dichtbevolkt stadje met een oppervlakte van minder dan twee vierkante kilometer, werden 620 gebouwen beschadigd of vernield. In Doron Baga gaat het zelfs om 3100 structuren. Veel van de houten visbootjes die voor de kust lagen, nog zichtbaar op de foto genomen op 2 januari, zijn niet meer te zien op de foto’s van 7 januari. Dit komt overeen met de verklaringen van getuigen die zeggen dat wanhopige dorpsinwoners met hun bootjes wegvluchtten over het Tsjaad meer.

Duizenden op de vlucht

Duizenden mensen zijn ondertussen gevlucht naar Tsjaad en andere delen van Nigeria waaronder de stad Maiduguri. Daar zaten al duizenden ontheemde vluchtingen waardoor de opvang al moeilijk was en er komen nu nog enkele honderden bij. Amnesty International doet dan ook een oproep aan de regeringen van Nigeria en Tsjaad om deze mensen te beschermen en te voorzien van alle nodige humanitaire hulp.

De satellietbeelden onderstrepen nog eens de schokkende verklaringen van burgers, de lokale overheid en mensenrechtenactivisten die Amnesty verzamelde en waarut blijkt dat militanten van Boko Haram honderden burgers hebben doodgeschoten.

Mannen gedood, jonge vrouwen verdwenen

Boko Haram strijders hebben al vaker gemeenschappen aangevallen omdat ze zouden samenwerken met de veiligheidstroepen. Vooral de inwoners van steden waar door de staat gespronsorde militiagroepen met de naam Civilian Joint Task Force (JTF) gevormd werden, kregen het zwaar te verduren.

Ook in Baga was de JTF actief. Een militair van het leger vertelde Amnesty in vertrouwen dat het leger soms leden van JTF meenam tijdens aanvallen op stellingen van Boko Haram. Een getuige hoorde Boko Haram strijders tijdens de aanval in Baga zeggen dat ze zochten naar leden van JTF. Ze trokken van deur naar deur en schoten alle jonge mannen dood. Ook een vrouw die net aan het bevallen was ontsnapte niet. Volgens de getuige, die anoniem wenst te blijven, werd de moeder gedood terwijl het lichaampje van de boreling al voor de helft te zien was.

Na de aanvallen in Baga nam Boko Haram de vrouwen, kinderen en ouderen mee naar het bos, vertelt een getuige. Driehonderd vrouwen werden vastgehouden in een kerk. De oudere vrouwen, moeders en de meeste kinderen werden na vier dagen vrijgelaten maar de jongere vrouwen zijn nog steeds in hun handen.

Dodelijkste aanval

“Door de geïsoleerde ligging van Baga en doordat Boko Haram dit gebied in handen heeft, is het zeer moeilijk om te bepalen wat er precies gebeurd is”, zegt Daniel Eyre. “De inwoners konden tot nu toe niet eens naar huis om de doden te begraven, laat staan om te tellen hoeveel mensen er werden vermoord. Maar deze satellietbeelden gecombineerd met getuigenissen schetsen een alsmaar duidelijker beeld van wat tot nu toe waarschijnlijk de dodelijkste aanval van Boko Haram was.”

“Deze week verklaarde het ministerie van Defensie dat het aantal mensen dat gedood werd in Baga, inclusief de Boko Haram leden, tot nu toe niet hoger ligt dan 150. Deze foto’s en de getuigenissen van de mensen die de aanvallen overleefden suggereren dat het uiteindelijke dodental een stuk hoger kan liggen.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content