Satellietbeelden bewijzen dat IS 'het juweel van Palmyra' heeft vernield

01/09/15 om 03:42 - Bijgewerkt om 06:24

Islamitische Staat heeft de bijna 2.000 jaar oude tempel van Bel (of Baal) in Palmyra met de grond gelijkgemaakt. Dat blijkt uit satellietbeelden die de Verenigde Naties hebben vrijgegeven.

Satellietbeelden bewijzen dat IS 'het juweel van Palmyra' heeft vernield

Links een satellietbeeld van 27 augustus, rechts het beeld van 31 augustus © Unosat

"Spijtig genoeg", aldus Einar Bjorgo van Unosat in een gesprek met de BBC, "bewijzen de beelden dat het hoofdgebouw van de tempel vernietigd is". Er is volgens hem ook een zuilenrij met de grond gelijkgemaakt. Er blijven nog wat brokstukken over, enkele zuilen, en een stuk van de buitenmuur.

Rond de vernieling van de tempel was maandag verwarring gerezen, nadat Maamoun Abdulkarim, hoofd van de Syrische archeologische dienst, had verklaard dat er weliswaar een ontploffing was geweest maar dat 'het juweel van Palmyra' voor het grootste deel intact was gebleven.

De VN-beelden laten echter geen ruimte voor twijfel.

De tempel, die dateert uit de eerste of de tweede eeuw van onze jaartelling, was opgericht voor Bel (of Baal), het ekwivalent in Palmyra voor Jupiter of Zeus. De Britse historicus Dan Cruickshank vergeleek het belang van deze tempel op de BBC met dat van de kathedraal van Chartres. De tempel had, zegt hij, een perfecte vorm. De tempel van Bel was ooit ook een van de belangrijkste religieuze plaatsen in het Midden-Oosten.

Werelderfgoed

De vernietiging van deze tempel is een van de vele pogingen van Islamitische Staat om het verleden, en met name het niet-islamitische verleden, uit te wissen, en daarmee alle sporen van 'afgodenverering'.

Sinds de beweging Palmyra in handen heeft, heeft ze de directeur van de archeologische dienst in Palmyra, de 82-jarige Khaled al-Assaad, laten onthoofden. Een week geleden werd een andere tempel in de site vernield, de ook zowat 2.000 jaar oude tempel van Baal-Shamin. Beide tempels waren werelderfgoed. Hun vernietiging geldt als een oorlogsmisdaad.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners