Sarkozy wint rechtszaak 'Sarkoleaks'

14/03/14 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:01

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy heeft een rechtszaak over de publicatie van gelekte privégesprekken gewonnen. De rechter beval de nieuwswebsite de opnames onmiddellijk te verwijderen.

Sarkozy wint rechtszaak 'Sarkoleaks'

Nicolas Sarkozy en Carla Bruni © Reuters

Een Franse rechtbank heeft de nieuwssite Atlantico het bevel gegeven om de geheime opnames van oud-president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote Carla Bruni onmiddellijk te verwijderen. Een voormalige medewerker van de Franse ex-president moet een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

De gelekte gesprekken dateren van voor de verkiezingen in 2012, toen Sarkozy nog president was. In de fragmenten bespreekt Sarkozy onder meer de grote kabinetsherschikking van 2011 en andere politieke strategieën. Het meest gênante fragment is een gesprek tussen Sarkozy en zijn vrouw en Carla Bruni, waar beiden als echte geldwolven uitkomen.

Geld voor aidsfonds

Patrick Buisson, de voormalige rechterhand van Sarkozy, maakte de opnames in het geheim met een verborgen dictafoon. De ex-medewerker moet hiervoor een schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Het geld zal gestort worden op een rekening van een aidsfonds. Volgens de rechtbank heeft Buisson met de opnames de privacy geschonden van het echtpaar Sarkozy-Bruni.

De website Atlantico kreeg van de rechter de opdracht de fragmenten 'onmiddellijk offline te halen.'. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners