Sarkozy wil terug naar Elysée: kandidaat bij voorverkiezingen

22/08/16 om 16:36 - Bijgewerkt om 17:10

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy stelt zich kandidaat voor de presidentiële voorverkiezingen van zijn rechtse partij Les Républicains. Hij doet dit in een boek dat woensdag verschijnt.

Sarkozy wil terug naar Elysée: kandidaat bij voorverkiezingen

Nicolas Sarkozy © BELGAIMAGE

"Ik heb besloten kandidaat te zijn bij de presidentsverkiezigen van 2017. Frankrijk vraagt dat men er alles voor doet. Ik heb gevoeld dat ik de kracht heb om deze strijd te voeren op een zo bewogen moment in onze geschiedenis", schrijft het 61-jarige vroegere staatshoofd in een boek met als titel "Tout pour la France" ("Alles voor Frankrijk"), en dat bij Plon zal verschijnen.

Volgens de krant Le Figaro heeft de politicus naar eigen zeggen "getwijfeld". Eenmaal de knoop was doorgehakt, was dit niettemin een "opluchting".

Nicolas Sarkozy bestuurde Frankrijk tussen mei 2007 en mei 2012. In 2012 verloor hij de strijd om het Elysée tegen de socialist François Hollande, het huidig staatshoofd.

Dat Sarkozy opnieuw een gooi zou doen naar het hoogste ambt was een publiek geheim in Frankrijk. "Sarko" is leider van Les Républicains, de vroegere UMP, maar legt om zijn presidentiële kandidatuur te kunnen stellen vandaag/maandag die functie neer, aldus nieuwszender BFMTV die zijn entourage aanhaalt. De politicus had daarvoor tot donderdag de tijd.

Hij zou aan het hoofd van de partij worden opgevolgd door Laurent Wauquiez. Er hebben zich eerder al andere kandidaten opgeworpen voor de presidentiële voorverkiezingen bij Les Républicains, onder wie zwaargewichten als Jean-François Coppé, François Fillon en Alain Juppé.

(Belga/JH)

Onze partners