Sarkozy tegen Cameron: 'We hebben genoeg van jullie kritiek'

24/10/11 om 08:02 - Bijgewerkt om 08:02

De Franse president Nicolas Sarkozy is volgens de Britse pers in aanvaring gekomen met de Britse eerste minister David Cameron op de Europese top over de schuldencrisis.

De Franse president Nicolas Sarkozy is in aanvaring gekomen met de Britse eerste minister David Cameron op de Europese top over de schuldencrisis. Sarkozy zei dat hij er genoeg van had dat Cameron almaar zei wat hij moest doen, bericht de Britse pers.

"We hebben er genoeg van dat jullie ons bekritiseren en zeggen wat we moeten doen", zei Sarkozy tegen Cameron, volgens de Daily Telegraph en The Guardian, die diplomatieke bronnen citeren. "Jullie zeggen dat jullie een hekel hebben aan de euro, jullie wilden je er niet bij aansluiten en nu willen jullie je mengen in onze vergaderingen."

Het gemor nam zondag toe bij de tien EU-lidstaten die niet behoren tot de eurozone, met Groot-Brittannië op kop. Ze klaagden over de toenemende bereidheid van de eurolanden om beslissingen te nemen zonder hen te raadplegen.

Cameron: 'Het wordt gevaarlijk als zij vitale beslissingen nemen'

"De crisis van de eurozone treft al onze economieën, ook die van Groot-Brittannië", zei Cameron. "Het is in het belang van Groot-Brittannië dat de landen van de eurozone hun problemen regelen. Maar het wordt gevaarlijk - en ik heb daar met hen over gepraat - als ze vitale beslissingen nemen voor de andere landen van de eengemaakte markt, zoals beslissingen over financiële diensten, die de hele eengemaakte markt aanbelangen."

De Britten eisten een andere top met alle EU-landen - en kregen die ook - woensdag. Cameron staat onder druk van de eurosceptici binnen zijn partij, die klaarstaan om maandag te stemmen over een referendum over het EU-lidmaatschap. (Belga/SD)

Onze partners