Sarkozy ontkent de beschuldigingen, maar kan hij ook deze keer ontsnappen?

© BelgaImage

De Franse justitie zegt te kunnen bewijzen dat Nicolas Sarkozy in 2007 president werd met geld van de toenmalige Libische leider Muammar Khaddafi.

Hij weert zich als een duivel in een wijwatervat, maar dit keer ontsnapt Nicolas Sarkozy wellicht niet. De beschuldiging dat hij voor de presidentsverkiezingen van 2007 geld kreeg van een steenrijke erfgename van de cosmeticareus L’Oréal kon niet hard worden gemaakt. Nu is de Franse justitie ervan overtuigd dat hij die campagne voor een deel illegaal financierde met geld van de Libische dictator, kolonel Muammar Khaddafi. Sarkozy ontkent en houdt vol dat de omgeving van Khaddafi wraak wil omdat hij in 2011 de leiding nam van de internationale coalitie die de kolonel ten val bracht, waarbij Khaddafi zelf op de vlucht in een rioolpijp aan zijn einde kwam.

Sarkozy houdt vol dat de omgeving van Khaddafi wraak wil omdat hij in 2011 de leiding nam van de internationale coalitie die de kolonel ten val bracht.

Nicolas Sarkozy kon zijn socialistische tegenkandidate Ségolène Royal in 2007 vast ook zonder illegale middelen hebben geklopt. Zeker nadat hij als minister van Binnenlandse Zaken tijdens een bezoek aan een Parijse banlieue live op televisie had geroepen dat hij het racaille daar desnoods met een hogedrukreiniger van de straat zou spuiten. De nieuwssite Médiapart bracht in 2012 al het verhaal dat er begin 2007 drie koffers met geld uit Tripoli op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs werden bezorgd. Het gerecht ontrafelde sindsdien geduldig een complex web van politieke en financiële banden tussen de entourage van Sarkozy en die van Khaddafi.

De internationale gemeenschap sloeg Khaddafi al in de jaren tachtig in de ban omdat hij zo goed als elke terreurgroep steunde die toen actief was. Zijn regime had, onder meer, de hand in de aanslag op een vliegtuig van Pan Am boven het Schotse stadje Lockerbie. Maar omdat hij na 11 september 2001 naarstig mee naar Osama Bin Laden hielp zoeken, werden de sancties tegen zijn land in 2004 opgeheven. Sarkozy ging op bezoek in Tripoli en eind 2007 ontving hij Khaddafi als president met alle luister op het Elysée. De kolonel kreeg bij die gelegenheid zelfs de toelating om zijn woestijntent in een tuin in het centrum van Parijs op te slaan.

Er zullen daarbij Franse oliebelangen een rol hebben gespeeld, en dat was zeker ook het geval toen Sarkozy de Libiër in 2011 op het moment van de Arabische Lente liet vallen. Hij was ook niet de enige Europeaan die tevoren stiekem zaken deed met Khaddafi. Dat deed, bijvoorbeeld, ook Silvio Berlusconi. Dat Sarkozy nu wordt vervolgd, is bijna een fait divers. Hij verloor in 2012 de strijd voor een tweede ambtstermijn en een nieuwe gooi naar het Elysée in 2017 strandde in de eerste ronde van de voorverkiezingen van zijn eigen partij. Zijn verhaal leert nu nog alleen hoe vies de internationale politiek soms wordt gespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content