Sarkozy neemt het op voor belaagd minister

12/07/10 om 23:54 - Bijgewerkt om 23:54

De president ontkent illegale partijfinanciering in een zaak waarin hij zelf in opspraak is gekomen.

De Franse president Nicolas Sarkoy heeft maandagavond zijn steun uitgesproken voor zijn minister van Arbeid Eric Woerth, die in opspraak is gekomen in een zaak van illegale partijfinanciering. Woerth is een eerlijk en bekwaam man, aldus Sarkozy op de Franse televisie.

Woerth wordt beschuldigd door een voormalige boekhoudster van Liliane Bettencourt, de erfgename van cosmeticaconcern L'Oréal. Hij zou van Bettencourt 150.000 euro hebben gekregen voor de campagne van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen in 2007.

Intussen zou Woerth daarvan vrijgepleit zijn in een rapport van de Franse inspectie van Financiën. Op France 2 zei Sarkozy maandagavond dat Woerth is vrijgepleit van elke verdenking en dat hij het vertrouwen geniet van hemzelf en van premier François Fillon.

Sarkozy ontkende dat hij geld heeft gekregen van Bettencourt. Hij noemde het schandalig dat hij ervan wordt beschuldigd enveloppes met geld te hebben opgehaald bij haar.

Maar hij kondigde tegelijk de oprichting aan van een commissie die voorstellen moet uitwerken om in de toekomst eventuele belangenvermenging uit te sluiten. Volgens Sarkozy zullen alle politieke families deel uitmaken van de commissie.

Onze partners