Sarkozy komt versterkt uit drama Toulouse

22/03/12 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:19

Deskundigen en sommige politieke waarnemers menen dat de afgelopen zware crisis in Toulouse de herverkiezingscampagne van de rechtse president Nicolas Sarkozy ten goede kan komen.

Sarkozy komt versterkt uit drama Toulouse

© Reuters

Sarkozy heeft in de crisis de eenheid van het land geïncarneerd en heeft geprofiteerd van een "wapenstilstand" in de strijd rond het Elysée.

Nauwelijks iets meer dan een uur na de afloop in Toulouse kwam Sarkozy op televisie al de Franse "koelbloedigheid" prijzen, alsmede het feit dat het land "eendrachtig" is gebleven. Hij kondigde ook maatregelen aan tegen de verheerlijking van terrorisme en tegen indoctrinatie, terwijl veiligheid al een centraal thema is van zijn politiek discours.

Uit hoofde van zijn functie kan een zittend president het politieke en mediatieke terrein enkele dagen bezetten terwijl zijn tegenstrevers min of meer in een figurantenrol worden gedwongen. Meteen zitten

ze ook in de beklaagdenbank wanneer zij hun mond openen om te zeggen dat het campagneteam van Sarkozy het drama in eigen voordeel gebruikt.

'Succes voor zittende president'

Wat ook, toen de vermoedelijke schutter van Toulouse omkwam, gebeurde uit hoofde van UMP-leider Jean-François Copé aan het adres van de socialistische kandidaat François Hollande. "De affaire rond de moorden in Toulouse en Montauban zijn een succes voor de zittende president", oordeelt het invloedrijke dagblad Le Monde. Ook politicoloog Gael Sliman van het opiniepeilingsinstituut BVA meent dat Sarkozy versterkt uit het drama komt. "De verkiezing draait niet meer om de populariteit van kandidaten, maar wel omtrent de geloofwaardigheid in een tijd van moeilijkheden".

Volgens een nieuwe opiniepeiling heeft Sarkozy zijn uitdager François Hollande reeds ingehaald. (Belga/INM)

Onze partners