Sarkozy houdt onschuld vol en klaagt vernedering aan

02/07/14 om 20:12 - Bijgewerkt om 21:42

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy, die aangeklaagd werd voor actieve corruptie en omkoping, verzekert dat hij 'nooit iemands vertrouwen heeft beschaamd'.

Sarkozy houdt onschuld vol en klaagt vernedering aan

Nicolas Sarkozy © Reuters

e Franse ex-president Nicolas Sarkozy zegt dat hij "nooit gehandeld heeft tegen de republikeinse principes of de rechtsstaat in". Dat blijkt uit fragmenten van een interview met Sarkozy die in de Franse media zijn verschenen. De voormalige president benadrukt dat hij "nooit iets onwettigs heeft gedaan."Sarkozy, die aangeklaagd werd voor actieve corruptie en omkoping, verzekerde dat hij "nooit iemands vertrouwen heeft beschaamd". Sarkozy sprak in het interview ook van een "politieke orkestratie van een deel van het gerecht".

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy heeft zijn onschuld volgehouden ten overstaan van de feiten van "actieve corruptie" die het gerecht hem ten laste legt. Vanuit een "wil om hem te vernederen" moest Sarkozy 15 uur in "garde à vue" of voorhechtenis.

"Ik zeg het terwijl ik in je ogen kijk, ik heb mezelf niets te verwijten", zei Sarkozy in het begin van het interview aan journalisten van commerciële zender TF1 en Radio Europe 1. Het was Sarkozy's eerste televisie-interview sinds de verkiezingsnederlaag in 2012 tegen socialist François Hollande.

"Er was de wil om me te vernederen door me op te roepen onder het statuut van 'garde à vue' wat geen normaal statuut is", zei hij. Het mediaoptreden werd een paar uur na zijn inverdenkingstelling georganiseerd. "Kon men mij niet gewoon convoceren om mij te laten antwoorden op de vragen van de rechters? Moest ik absoluut om twee uur 's ochtends afspraak hebben met de twee dames die mij hebben geconvoceerd? " vroeg hij.

Terugkeer naar politiek?

De tenlasteleggingen noemde Sarkozy "grotesk". "Waar is de omkoping? Waar is de corruptie? " Hij stelde ook de onpartijdigheid in vraag van een van de rechters die hem in verdenking stelde, Claire Thépaut. Hij merkte op dat tot het Syndicaat van de Magistratuur (SM) behoort, dat aan de linkerzijde gesitueerd wordt.

"Is het normaal dat een magistraat gekozen wordt die tot de SM behoort? " en "waarvan het de politieke obsessie is om de persoon te vernietigen waarnaar ze een onderzoek à charge en à charge moet voeren? " vroeg de ex-president. Sarkozy kreeg ook vragen over de zaak-Bygmalion, het bedrijf dat verdacht wordt van valse facturatie tijdens de presidentscampagne van 2012. Hij antwoordde dat er "niet het minste systeem van dubbele facturatie" was.

Sarkozy besloot dat hij "eind augustus, begin september" zal bekendmaken of hij al dan niet terugkeert naar de politiek. Dat zou zijn om zijn partij, het centrumrechtse UMP, te leiden. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners