Sarkozy en Cameron bezoeken Libië

15/09/11 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

De voortrekkers van de NAVO-operatie in Libië tonen hun steun aan de Nationale Overgangsraad.

Sarkozy en Cameron bezoeken Libië

© Reuters

De Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn donderdag aangekomen in Libië. Ze bezoeken zowel de hoofdstad Tripoli als de rebellenstad Benghazi. Met dit blitzbezoek willen ze hun steun aan de Nationale Overgangsraad in de verf zetten.

Sinds de overname van de hoofdstad Tripoli drie weken geleden, hebben de rebellen de bovenhand in Libië. Desondanks gaan de gevechten voor de verovering van de laatste bolwerken van Khaddafi voort. De ingreep van de NAVO, onder leiding van Frankrijk en Groot-Brittannië, heeft een versnelde val van de 42-jarige dictatuur van Khaddafi mee in de hand gewerkt.

De rebellen zijn beide leiders erg dankbaar voor de NAVO-operatie. Zo bedankte Mustafa Abdul Jalil, hoofd van de Overgangsraad, de Europese leiders voor hun moedige houding tijdens de Libische revolutie. Cameron en Sarkozy zijn de eerste leiders om een regimewissel in Libië te ondersteunen. Na een bezoek aan de Nationale Overgangsraad in Tripoli, vliegen ze naar Benghazi, het voormalig hoofdkwartier van de rebellen, voor een toespraak op het 'Plein van de Vrijheid'.

Dapper Libisch volk

De Britse en Franse leider loofden de dapperheid van het Libische volk en beloven hen te blijven ondersteunen op hun weg naar een democratische en vredevolle staat. Verder drong Sarkozy erop aan om wraak en vergelding te vermijden, maar verzoening en eenheid na te streven. Hierbij benadrukt hij ook dat Frankrijk vooral de overgangsraad wil ondersteunen, zonder hieruit economische deals en contracten te willen voortslepen.

Op vrijdag trekt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan naar Libië. De Egyptische minister van Buitenlandse zaken, Mohammed Kamel Amr wordt eveneens verwacht.

Afrikaanse Unie bereid tot samenwerking

De Afrikaanse Unie wil graag snel een regimewissel zien, waarbij een regering van nationale eenheid wordt gevormd. Zo bleek uit een verklaring van de Unie na een bijeenkomst van het Libië-comité in Pretoria. Tijdens de bijeenkomst uitten de landen hun angst over de toenemende instabiliteit en terrorisme in Libië. Een aantal Afrikaanse landen weigeren om de Overgangsraad officieel te erkennen maar zijn wel bereid tot samenwerking. (Belga/EVDB)

Onze partners