Sarkozy activeert anti-terrorismeplan na aanslag Toulouse

19/03/12 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Na de dodelijke schietpartij aan een joodse school in Toulouse heeft president Sarkozy het anti-terrorismeplan geactiveerd in de regio.

Sarkozy activeert anti-terrorismeplan na aanslag Toulouse

© Reuters

Na de dodelijke aanslag voor een Joodse school heeft de Franse president Nicolas Sarkozy het anti-terrorismeplan Vigipirate voor de betroffen regio geactiveerd. Alle joodse en islamitische instellingen krijgen extra beveiliging, benadrukte Sarkozy een zitting van het veiligheidskabinet in het Elysée.

Volgens Sarkozy gaat het om één en dezelfde dader, die in de dagen voordien twee aanslagen op militairen heeft gepleegd. "Telkens deze man in actie treedt, handelt hij om te doden. Hij laat zijn slachtoffers geen kans", zei Sarkozy. Een antisemitisch motief is waarschijnlijk, de man is gevaarlijk en moet zo snel mogelijk gevat worden. Sarkozy zal zijn verkiezingscampagne tot woensdag opschorten.

Seriemoordenaar

De dodelijke aanslagen van de voorbije dagen op verschillende Franse soldaten en een joodse school in het zuidwesten van Frankrijk verharden de speculaties over een seriemoordenaar. In totaal vielen al zeven doden.

Volgens de politie is de man die het vuur opende voor het joods college Ozar Hatora dezelfde als diegene die in Toulouse en in het 50 kilometer verder liggende Montauban drie soldaten heeft gedood.

'Gelijkenissen met recente moorden op soldaten'
Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant heeft erkend dat er "gelijkenissen" zijn tussen de schietpartij en de recente moorden op soldaten. Ook president Nicolas Sarkozy sprak van parallellen.

In alle gevallen ging het bij de dader om een scooterrijder, die een helm met getint vizier droeg, op klaarlichte dag in volle straat toesloeg en dan snel verdween. Volgens mediaberichten kent hij de streek zeer goed, gaat hij uiterst koelbloedig en berekend te werk en weet met wapens om te gaan.

Volgens bronnen bij de Franse politie werd bij deze aanslag ook hetzelfde wapen, een 11.43, gebruikt als bij die waarbij de soldaten omkwamen.

Drie kinderen en één leraar gedood De dodelijke slachtoffers van de schietpartij aan de joodse school zijn een dertigjarige godsdienstleraar, zijn kinderen van 6 en 3 jaar, en een ander kind van tien jaar, zo heeft procureur Michel Valet bevestigd. Er viel minstens een zwaargewonde, volgens tv-zender BFM een 17-jarige die in levensgevaar verkeert. De magistraat voegde eraan toe dat "kinderen tot binnen de school zijn achtervolgd". De schutter heeft het vuur geopend "op alles voor hem", aldus de magistraat.

De dodelijke schoten op de in totaal vier soldaten in Toulouse en Montauban werden met hetzelfde wapen van groot kaliber afgevuurd. Ook bij de aanslag op de joodse school gebruikte de onbekende een wapen van hetzelfde kaliber.

Militairen van vreemde origine

De gevonden patroonhulzen tonen aan dat het gebruikte wapen volgens de media een colt zou kunnen zijn, zoals die van het Amerikaans leger in de Tweede Wereldoorlog. Dat type wapen was in de jaren tachtig wijdverspreid in het misdaadmilieu in de regio.

De drie in Montauban en Toulouse omgekomen militairen zouden van Noord-Afrikaanse afkomst zijn - het nog in kritieke toestand verkerende vierde slachtoffer is een Fransman van zwarte huidskleur uit het overzeese gebied Guadeloupe.

Voormalige militair?
De planmatige handelswijze van de man heeft speculaties doen ontstaan dat het om een voormalige militair zou kunnen gaan. Volgens mediaberichten had hij zijn eerste slachtoffer een week geleden met een enkel schot in het hoofd gedood.

Het motief is tot nog toe een groot vraagteken. De politie volgt daarom verschillende pistes. Die gaan van een waanzinnige daad van een getraumatiseerde uit Afghanistan teruggekeerde militair tot mogelijke wraakacties naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Evian afgelopen zondag. Dat maakte in 1962 een eind aan de bloedige koloniale oorlog en effende voor het toenmalig Frans-Algerije het pad naar de onafhankelijkheid.

Burgemeester van Toulouse vreest nog aanslagen

De burgemeester van de Zuid-Franse stad, Pierre Cohen, wees op de Franse televisie op de koelbloedigheid van de dader. "We zijn uitermate bezorgd", zei hij. De dader moet ze zo snel mogelijk gearresteerd worden. Dergelijke aanslagen op scholen in Frankrijk zijn nooit eerder gebeurd. "Dit is pure gruwel", zei Cohen, die van een "diepe bedroefdheid" sprak.
Op gezag van La Dépêche meldde radiostation Europe 1 dat een omvangrijke opsporingsactie is gelanceerd. Meerdere helikopters doorkruisen het noorden en oosten van Toulouse. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een opvoering van de bewaking van alle religieuze plaatsen in het land aangekondigd.

Luidens La Dépêche begeeft de Israëlische ambassadeur in Frankrijk, Yossi Gal, zich nog in de loop van de dag naar Toulouse. Daar is inmiddels Frans president Nicolas Sarkozy aangekomen, aldus Europe 1.

'Nationale tragedie' (Sarkozy)
De schietpartij is een "nationale tragedie", zei Sarkozy. Het Franse staatshoofd kondigde voor dinsdag een minuut stilte in alle scholen af en verzekerde dat "alles in het werk wordt gesteld" om de moordenaar te vinden.

Ook socialistisch presidentskandidaat François Hollande zal zich ter plaatse begeven. De PS schort bovendien haar campagne voor de presidentsverkiezingen op, meldt Europe 1. Met de beslissing wil men de "nagedachtenis eren" van de slachtoffers.

'De politiek even opzij zetten' (Le Pen)

Ook presidentskandidate Marine Le Pen heeft opgeroepen "de politiek even opzij te zetten". In die zin heeft zij het televisiestation Antenne 2 gevraagd een politiek debat waaraan ze zou deelnemen uit te stellen.

Inmiddels werd de aanslag overal ter wereld veroordeeld: van EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het Vaticaan, de Verenigde Staten via de ambassade in Parijs tot alle mogelijke joodse organisaties.

Woordvoerder Yigal Palmor van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat zijn land "geschokt" is. Israël "vertrouwt" op Parijs om het drama "helemaal op te helderen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen". Grootrabbijn Gilles Bernheim van Frankrijk zei "geschokt" en "van de kaart te zijn". Hij zei onmiddellijk naar Toulouse te vertrekken. (Belga/RDM/TE)

Lees meer over:

Onze partners