Sarkoleaks: gelekte geheime tapes brengen Nicolas Sarkozy in verlegenheid

06/03/14 om 10:17 - Bijgewerkt om 13:24

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy en bij uitbreiding zijn partij UMP zijn het slachtoffer van een ongezien afluisterschandaal. Een voormalige adviseur van Sarkozy nam voor honderden uren aan vertrouwelijke gesprekken op, die nu gelekt zijn in de pers. Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni spannen een kort geding aan bij de rechtbank.

Sarkoleaks: gelekte geheime tapes brengen Nicolas Sarkozy in verlegenheid

Carla Bruni en Nicolas Sarkozy © AFP

Over het bestaan van de tapes gingen al enkele weken geruchten, het satirische weekblad Le Canard Enchaîné en de nieuwswebsite Atlantico lekten gisteren verschillende fragmenten.

Patrick Buisson

Patrick Buisson © AFP

Smeuïg

De opnames zijn gemaakt door Patrick Buisson, politiek adviseur van Sarkozy tijdens de volledige termijn van diens presidentschap (2007-2012). Buisson, die zijn carrière begon als journalist bij het extreemrechtse blad 'Minute', wordt ook beschouwd als het brein achter de campagne van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen van 2012. 'Sarko' verloor die van François Hollande.

De tapes zijn niet zozeer belastend, dan wel vooral intrigerend. De gelekte fragmenten gaan onder andere over discussies over electorale strategieën, de grote kabinetsherschikking in 2011 en het publieke imago van Sarkozy in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012.

Het meest gênante fragment is echter een gesprek tussen Sarkozy en zijn vrouw en dus voormalig 'première dame' Carla Bruni, waar beiden als echte geldwolven uitkomen. Een opmerkelijke passage:

De context: Carla Bruni was op 26 februari 2011 aanwezig bij een vergadering waarop het ontslag van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux werd besproken en wat er moet gebeuren met zijn dienstappartement.

Sarkozy: 'Toen ik minister van Begroting was, huurde ik een flat in de rue Pierre Charon. Ik heb die zelf betaald, anders komt er een moment dat je niets meer uitgeeft.'

Bruni: 'Ik vind nog altijd dat je die flat had moeten houden'.

Sarkozy: 'We huren nu een huis en we hebben drie dienstappartementen'.

Bruni: 'Ja, maar dat is omdat ik je onderhoud. En ik die dacht dat ik getrouwd was met een man met een fatsoenlijk salaris. Ik had fantatische contracten en nu niets meer.'

Sarkozy: 'Ik ben dus rijk geworden door te trouwen'.

Bruni: 'Later (na het presidentschap, nvdr.) ga ik opnieuw contracten tekenen. Ik ga zelfs zolang niet wachten. Een klein contractje. Ik ga geen antirimpelcrème verkopen aan een meisje van 22 jaar, akkoord? Julia Roberts is 44, Sharon Stone 52, Julianne Moore 53, zij hebben allen fantastische contracten, die ik momenteel niet mag aanvaarden. Dat kan niet.'

Sarkozy: 'Oh, ik zal je zeggen, mijn toekomst is die van Monsieur Ramirez (een populair Frans typetje, nvdr.) aan de kassa.'

'Gestolen, niet gelekt'

Buisson heeft via zijn advocaat bevestigd dat de tapes authentiek zijn, maar ontkent dat hij ze heeft gelekt. Volgens hem zijn ze gestolen.

'Mr. Buisson kon vaak geen geschreven nota's nemen, hij gebruikte een dictafoon om opnames te maken als voorbereiding van de volgende vergadering,' zei de advocaat aan persagentschap Reuters. 'Ze werden meteen vernietigd, met uitzondering van enkele die zijn gestolen en die nu op een extravangante en perverse manier worden gebruikt.'

Sarkoleaks

Commentatoren spreken van een 'ongezien afluisterschandaal', dat al de bijnaam Sarkoleaks kreeg. Voor Sarkozy's partij UMP komt dit op een zeer vervelend moment. Over enkele weken zijn er lokale verkiezingen in Frankrijk en de partij hoopt terrein terug te winnen op de Parti Socialiste.

Bovendien is de vraag of er in de komende weken meer onthullingen volgen, aangezien het volgens Le Canard Enchaîné en Atlantico om 'honderden uren' aan vertrouwelijke gesprekken gaat.

Rechtszaak

Sarkozy zelf heeft nog niet officieel gereageerd, maar zijn speechschrijver Henri Guaino zei aan radiozender France Inter dat de ex-president 'razend' is en 'zich bedrogen voelt'. Guaino: 'Het gevoel is dat het vertrouwen is geschonden, het is echt een verraad. Het is heel moeilijk om te aanvaarden.'

Sarkozy en Bruni hebben intussen aangekondigd dat ze naar de rechtbank stappen om via een kort geding de publicatie van de tapes te verhinderen.

Lees meer over:

Onze partners