Sarah Palin, dichteres, taalacrobaat: 'politieke correctheid is als bomvest'

21/01/16 om 03:18 - Bijgewerkt om 03:18

In de meeting waar ze haar steun voor presidentskandidaat Donald Trump aankondigde, voerde Sarah Palin gedurende welhaast 20 minuten het woord. Kunst was nooit veraf.

Sarah Palin, dichteres, taalacrobaat: 'politieke correctheid is als bomvest'

Sarah Palin met Donald Trump tijdens een meeting in Ames, Iowa © REUTERS

Je weet pas wat je gemist hebt, als je het terugziet. Zo ook met Sarah Palin, de vrouw die in 2008 vanuit het niets (nou ja, vanuit het gouverneurschap van Alaska) ineens gepromoveerd werd tot de Republikeinse kandidaat vicepresident, die in tandem met John McCain het Witte Huis moest veroveren. Dat laatste lukte niet, maar in 2008 maakte Palin een onuitwisbare indruk met haar zangerige taal, doorspekt met you betcha' s, en met haar niet altijd te volgen zinnen, waarbij spraakkunst een vorm van jazz was, die niet voor iedereen was weggelegd.

Na haar 20 minuten durende toespraak van dinsdag in Iowa - de toespraak duurde stukken langer dan Trump had verwacht, hij keek af en toe gegeneerd weg - hadden sommigen het in de Amerikaanse pers over Trump and Dumber (een variatie op de film Dumb and Dumber, Dom en Dommer), terwijl anderen zinsneden van Palin op muziek zetten en de patriottisch poëtische kracht van haar uitspraken prezen.

Onder meer Yahoo, The New York Times en Vanity Fair gaven een top tien met de beste fragmenten uit de toespraak, waaruit hier een greep.

Ze stompen op onze nek

Over de aanwezigen: "Ik kijk naar al jullie, jullie hardwerkende families uit Iowa, boerenfamilies, en leraars, en arbeiders, en flikken, en koks. Jullie rock 'nd rollers. En heilige rollers."

Over de Republikeinse partij die probeert rebellen zoals zij en Trump in het gelid te krijgen: "Verrekt ja, we zijn kwaad. En met reden. Ze stompen op onze nek, en dan zeggen ze: blijf koel, oké, ontspan je gewoon. Wel kijk, we zijn kwaad, en we voelen ons genomen. Daar moeten ze gewoon aan gewend geraken".

Over de Arabische landen:

"En houd op om de rekeningen te betalen voor deze landen die olierijk zijn, we betalen voor een deel van hun gekonkel dat al eeuwen aan de gang is. Waar ze mekaar bevechten en 'Allahu Akbar' roepen, terwijl ze heel de tijd jihad over mekaars hoofden afroepen. Zoals ik eerder gezegd heb: laat ze het uitvechten en laat Allah orde op zaken stellen".

In dit citaat zit een nieuwvorming, het woord squirmishes. Palin verwijst naar skirmish, schermutseling, maar ook naar squirm, kronkelen. Het woord, meldt The New York Times, was meteen populair via Twitter.

"Wat met de rest van ons? Rechterzijdelijken, bitter vasthechtenden, trotse wapenvasthechtenden, onze God, en onze religie, en onze grondwet? Zeg ons dat niet dat we niet conservatief genoeg zijn?"

Trumpetters

Volgens de New York Times geeft Palin hier een parodie op president Obama, die ooit conservatieven omschreef als bittere lui die zich vasthechten aan hun wapens of religie.

En nog over de Republikeinse Partij: "Wel, en dan, grappig, haha, niet grappig, maar nu, wat ze doen is jammeren. Over Trump en zijn, uh, uh, uh, Trumpetters. Ze zijn niet conservatief genoeg. Wel, wat in hemelsnaam weet het establishment over conservatisme?"

Over Trump: "Houd op met kousevoeten. Onze troepen verdienen het beste. Jullie verdienen het beste. Hij behoort tot de privésector, hij is geen politicus. Kan ik een Hallelujah krijgen?"

"In the privésector moet je budgetten en prioriteiten maken - en zo van het belangrijkste het belangrijkste maken. En hij weet dat het belangrijkste is om ons economisch en militair veilig te houden".

"Troepen, houd het nog even vol want er is hulp op komst. Ben je klaar voor een opperbevelhebber die onze krijgers hun job laat doen en korte metten maakt met IS?"

"Het gaat van hem uit, hij heeft de lever op zijn tong terwijl de rest van sommige kandidaten zich gewoon wil verstoppen. Ze wilden hier niet over spreken tot hij erover begon. Meer zelfs, ze hebben hun politieke correctheid gedragen als een soort bomvest".

"Hij is een multimiljardair. Niet dat daar iets fout aan is. Maar, verbazend genoeg, hij is helemaal niet elitair".

Over de aanwezige journalisten: 'Mijnheer Trump, je hebt gelijk. Kijk naar de perszone. Hoofden tollen, mediahoofden tollen. Dit zal zo lollig worden om te bekijken".

Onze partners