Saoedische vrouwen voeren actie tegen rijverbod (video)

25/10/13 om 15:46 - Bijgewerkt om 16:57

In Saoedi-Arabië woedt een nieuwe protestactie tegen het rijverbod voor vrouwen. De activisten proberen via het internet zo veel mogelijk mensen warm te maken voor een betoging.

Saoedische vrouwen voeren actie tegen rijverbod (video)

Vrouw achter het stuur in Saoedi-Arabië © Reuters

In de aanloop van een actiedag tegen het autorijverbod voor vrouwen, hebben verschillende vrouwen filmpjes van zichzelf op het internet geplaatst. Daarin zijn ze gesluierd, en al lachend, achter het stuur te zien.

Autorijden is in het zeer conservatieve, islamitische Saoedi-Arabië verboden voor vrouwen. Vrouwen mogen geen rijbewijs halen en als ze zich toch achter het stuur begeven, kunnen ze een fikse boete krijgen of zelfs worden opgepakt. Saoedi-Arabië is het enige land in de wereld waar een rijverbod op basis van geslacht geldt.

Bedreiging voor publieke moraliteit

Voorstanders van het verbod, voornamelijk invloedrijke geestelijken, menen dat als vrouwen wagens besturen, ze meer in contact komen met mannen. De mengeling tussen de geslachten vormt volgens hen een bedreiging voor de publieke moraliteit.

Een geestelijke voegde daar onlangs nog een "medische theorie" aan toe. Sjeik Saleh bin Saad al-Lohaidan beweerde dat autorijden 'direct effect heeft op de eierstokken en het bekken van de vrouw omhoog duwt', schrijft de Britse krant The Guardian. 'Daardoor hebben vrouwen die regelmatig rijden, kinderen met allerlei medische problemen', klinkt het.

'Rijdende vrouwen zijn illegaal'

Saoedische feministes voeren al langer strijd tegen deze regel. Dit maal hebben ze hun actieterrein verruimd naar de sociale media. Ze roepen vrouwen op om filmpjes te plaatsen op het internet waarop zij al rijdend te zien zijn. Sommige zijn al meer dan 100.000 keer bekeken. Deze online-campagne moet vrouwen (en mannen) warm maken om zaterdag massaal te komen betogen.

De overheid van haar kant liet al weten dat ze er niet voor terugdeinst geweld te gebruiken tegen betogers. 'Vrouwen die achter het stuur zitten zijn illegaal', klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners