Saoedische blogger ontloopt wekelijkse stokslagen door slechte gezondheid

16/01/15 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Omwille van medische redenen ontliep de Saoedische blogger Raif Badawi vandaag zijn wekelijkse sessie van 50 stokslagen. De kritische journalist werd veroordeeld tot 1.000 stokslagen voor de oprichting van een islamkritisch online discussieplatform.

Saoedische blogger ontloopt wekelijkse stokslagen door slechte gezondheid

Protest tegen zweepslagen blogger Raef Badawi © BELGAIMAGE

De geseling van de Saoedische blogger Raif Badawi is, waarschijnlijk een week, uitgesteld wegens 'medische redenen'. Dat heeft zijn vrouw verklaard. De man werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel, een boete van ongeveer 191.000 euro en 1.000 stokslagen, verdeeld over 20 weken, omdat hij de islam heeft beledigd.

'Verwondingen niet voldoende genezen'

Hij kreeg op 9 januari 50 zweepslagen, wat zorgde voor wereldwijde verontwaardiging, en zou vrijdag het tweede deel van zijn straf krijgen. Maar 'de arts van de gevangenis meent dat Badawi's gezondheid niet toelaat dat hij vandaag gegeseld wordt', aldus de vrouw van Badawi. De volgende reeks zweepslagen krijgt de man waarschijnlijk volgende week vrijdag.

Amnesty International bevestigt het nieuws en verklaart dat de 'arts geconcludeerd heeft dat de verwondingen nog niet voldoende genezen waren en dat (de militant) een nieuwe reeks zweepslagen niet fysiek niet zou aankunnen'.

Saoedi-Arabië wereldwijd in opspraak

Raif Badawi, die sinds 2012 in de gevangenis zit, was de eigenaar van de website Liberal Saudi Network en ontving in 2014 de prijs van Reporters Zonder Grenzen voor de persvrijheid. Volgens een militante die Badawi steunt, zou Badawi op de website 'de religieuze politie hebben bekritiseerd en bepaalde gedragingen en fatwa's.'

Saoedi-Arabië komt door de straf wereldwijd in opspraak. Onder meer de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten veroordeelden de onmenselijke straf al. Eerder hebben in ons land nog 50 actievoerders voor de ambassade van van Amnesty International de onmiddellijke vrijlating van de man geëist. De demonstranten lieten met luidsprekers kreten van pijn weerklinken. (Belga/AVE)

Onze partners