Saoedische blogger ontkomt opnieuw aan wekelijkse sessie stokslagen

30/01/15 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:33

De veroordeelde Saudische blogger Raif Badawi wist voor de derde week op rij te ontkomen aan zijn straf, 50 stokslagen. Waarschijnlijk zijn de wonden van de eerste sessie slagen niet voldoende hersteld.

Saoedische blogger ontkomt opnieuw aan wekelijkse sessie stokslagen

Demonstranten eisen vrijlating Rafi Badawi © Reuters

Saoedi-Arabië heeft voor de derde keer op rij de bestraffing van blogger Raif Badawi, een serie stokslagen, uitgesteld. Dat meldt Amnesty International. De reden hiervoor is voorlopig onbekend voor de mensenrechtenorganisatie.

De islamkritische blogger Raif Badawi werd afgelopen jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 190.000 euro én duizend stokslagen omdat hij op het internet de islam beledigd en het secularisme geprezen zou hebben.

Op 9 januari ontving hij de eerste 50 stokslagen voor de moskee van de West-Saoedische havenstad Jeddah. Een week nadien zou de volgende reeks volgen, maar die werd uitgesteld 'omwille van medische redenen', net zoals de bestraffing ook op 22 januari werd afgelast 'omdat zijn gezondheid het niet toeliet.' Of de bestraffing daarom nu opnieuw werd afgezegd, is nog niet bekend bij Amnesty International. Dat meldt de Nederlandse Openbare Omroep NOS.

Eer betuigen aan overleden koning?

De strafmaat van Badawi zorgde voor een wereldwijde golf van verontwaardiging en afkeur tegenover het regime. Het nieuws van het overlijden van koning Abdullah afgelopen week, plaatste dan ook veel landen in een spagaat. Betuig je je medeleven aan een land dat zich tegelijkertijd schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen?

Ook het bezoek van onze koning Filip aan Saoedi-Arabië verhitte de gemoederen in het federale parlement. 'Je betuigt geen eer aan een schurk', klonk het bij de oppositie. 'Saoedi-Arabië is een land waarmee we diplomatieke betrekkingen onderhouden. Dan is het normaal dat ons staatshoofd respect gaat betuigen voor het staatshoofd van dat land', reageerde premier Charles Michel (MR). (AVE)

Onze partners