Saoedische blogger laureaat Sacharovprijs

29/10/15 om 11:46 - Bijgewerkt om 16:31

Raif Badawi, de Saoedische blogger die in eigen land veroordeeld is tot een gevangenisstraf van tien jaar, 1.000 zweepslagen en een boete voor het "beledigen van de islam", is de nieuwe laureaat van de Sacharovprijs van het Europees Parlement.

Saoedische blogger laureaat Sacharovprijs

Amnesty eist de vrijlating van blogger Raif Badawi © Reuters

Met de prijs eert het parlement elk jaar een persoon of organisatie die zich inzet voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden.

Badawi (31) is de oprichter van de website Bevrijd de Saoedi Liberalen, die hij organiseerde als een forum voor debat over de politieke en sociale waarden in Saoedi-Arabië. Hij werd in 2012 gearresteerd en twee jaar later veroordeeld voor het overtreden van de wetgeving op informatietechnologie en het beledigen van de islamitische waarden. In januari van dit jaar kreeg hij zijn eerste vijftig zweepslagen. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al langer voor het lot van Badawi, terwijl politici zoals EP-voorzitter Martin Schulz de zaak aankaartten bij de Saoedische machthebbers - voorlopig zonder resultaat.

Vrijheid van denken

In Straatsburg kozen parlementsvoorzitter Martin Schulz en de fractieleiders Badawi donderdag uit de drie finalisten van de Sacharovprijs 2015. De andere kanshebbers waren de in februari vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov en de Democratische oppositie in Venezuela, een verkiezingscoalitie die in 2008 gevormd werd om de oppositie tegen toenmalig president Hugo Chávez te verenigen.

De 'Sacharovprijs voor de vrijheid van denken' werd in 1988 voor het eerst uitgereikt. Bekende laureaten zijn onder meer Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi, Kofi Annan en Malala Yousafzai. Vorig jaar werd de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege beloond voor zijn hulp aan de slachtoffers van seksueel geweld.

Het zijn de politieke fracties of groepen van minstens 40 parlementsleden die genomineerden kunnen voordragen. Badawi was de gemeenschappelijke kandidaat van de socialistische S&D, de groenen en de conservatieve ECR. De bevoegde parlementscommissies stemmen over de finalisten, de conferentie van voorzitters kiest de laureaat.

Over de omstandigheden waarin Badawi gevangen zit, is weinig bekend. Een tweede reeks zweepslagen is al meermaals uitgesteld, maar de vrouw van Badawi maakte deze week bekend dat ze vernomen heeft dat hij binnenkort opnieuw geslagen zou worden. Zelf is ze naar Canada gevlucht, waar zij en haar kinderen politiek asiel hebben gekregen. Op 16 december vindt in Straatsburg de uitreikingsceremonie van de prijs plaats. De kans lijkt onbestaande dat Raif Badawi daar zelf bij aanwezig zal zijn.

De prijs werd ingesteld in 1988 en is 50.000 euro waard. (Belga/MVM)

Ook prijs voor andere finalist

Een andere Sakharov-kandidaat, de Russische oud-onderminister en vooraanstaand oppositielid Boris Nemtsov, wordt intussen postuum geëerd met de Internationale Jean Rey Prijs van de Europese Liberalen (ALDE). Die is in 2004 opgestart. Nemtsov, de leider van de liberale partij RPR-PARNAS, werd begin dit jaar in Moskou vermoord. Hij onderzocht op dat ogenblik Russische oorlogsmisdaden en interventies in Oekraine.

De jury werd voorgezeten door Europees parlementslid Louis Michel van de MR. De Jean Rey Prijs bedraagt 10.000 euro, en gaat naar de Stichting Boris Nemtsov, die geleid wordt door zijn dochter. "De prijs is een aanmoediging voor het middenveld en de burgerbeweging in Rusland", zei fraktieleider Guy Verhofstadt. Michel loofde de politieke moed van Nemtsov, want "de democratie is nooit verworven". (LDV)

Onze partners