Saoedi’s stoppen met bomdardementen in Jemen

Houthi-rebel poseert na een luchtaanval © REUTERS

De door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie stopte vanaf middernacht haar operaties tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Dat heeft coalitiewoordvoerder Ahmed Asisi aangekondigd. Volgens hem zijn de doelstellingen na bijna een maand van luchtaanvallen bereikt. Anderen denken dat er een diplomatiek initiatief op komst is.

De Saoedische woordvoerder meldde het einde van de bombardementen als een zege. “De doeleinden van ‘Operation Decisive Storm’ zijn gehaald. We hebben de controle verworven over het luchtruim, en de bedreigingen voor Saoedi-Arabië en de buurlanden weggewerkt”, zo liet hij weten. Er komt nu een nieuwe fase, aldus Asisi, met klemtoon op het verhinderen van militiebewegingen, het beschermen van burgers en het steunen van evacuaties. Als dat nodig is zullen de coalitie hun bombardementen hervatten, zei hij ook nog.

Maar de timing van de aankondiging is bevreemdend. Ze volgt enkele uren nadat een Iraanse woordvoerder ongeveer dezelfde boodschap had verspreid, namelijk dat de Saoedi’s weldra zouden ophouden met bombarderen. De Iraniër, adjunct minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian, noemde later de Saoedische beslissing “een stap in de goede richting”.

Al-Qaeda

Of er tussen de grote rivalen, Iran, dat de Houthi’s ondersteunt, en Saoedi-Arabië, dat de Houthi’s bekampt, overleg is geweest, is onduidelijk, maar waarnemers vermoeden wel dat er een diplomatiek initiatief onderweg is dat in Jemen een politieke regeling mogelijk moet maken.

De VS, die officieel de Saoedische bombardementen ondersteunden, en die zelf hun militaire aanwezigheid in de regio, onder meer met een vliegdekschip, hebben versterkt, waren volgens lekken in de Amerikaanse pers niet zo opgetogen met het resultaat van die bombardementen. Er was te veel “collateral damage”, aldus een bron die in de New York Times wordt geciteerd. Die onbedoelde schade kan slaan op burgerslachtoffers, die de bombardementen zeker gemaakt hebben, maar ook op de toegenomen rol van Al-Qaeda in Jemen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content