Saoedi-Arabië onderschept ‘Houthi-raket’ boven Riyad

© Belga

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft boven het zuiden van de Saoedische hoofdstad Riyad een ballistische ‘Houthi-raket’ geïntercepteerd, zo heeft de Saoedische nieuwszender al-Arabija dinsdag uit militaire bron gemeld.

Het televisiestation al-Masirah, spreekbuis van de Houthi-rebellen in Jemen, meldde eerder dat strijders een Burkan 2-raket hebben afgevuurd op het al-Jamamah koninklijk paleis in Riyad. Een correspondent van het Franse persbureau AFP in de Saoedische hoofdstad meldde om 11.50 uur Belgische tijd een geweldige ontploffing te hebben gehoord. Dat was kort voor de bekendmaking van de nieuwe begroting, wat de koning doorgaans vanuit zijn paleis doet.

Vorige maand intercepteerde Saoedi-Arabië twee uit Jemen afgevuurde ballistische raketten zonder dat die schade konden toebrengen: een nabij de internationale luchthaven van Riyad en een die de zuidwestelijke provincie Assir als doelwit had.

Als reactie stelde de coalitie die de Houthi’s bekampt een blokkade tegen Jemenitische zee- en luchthavens in. Bedoeling was de verscheping van Iraanse wapens naar de sjiitische rebellen een halt toe te roepen. De humanitaire situatie in Jemen werd meteen nog erger. De Houthi’s bekampen in de al drie jaar durende burgeroorlog de internationaal erkende regering van Jemen.

Die krijgt steun van een militaire coalitie onder aanvoering van het soennitische Saoedi-Arabië. Riyad heeft Iran met de vinger gewezen voor de afgeslagen aanval, maar Washington hield zich op de vlakte. De VS hadden vorige week nog Teheran ervan beschuldigd de Houthi’s te bewapenen.

Partner Content