Santorum wint Republikeinse voorverkiezingen in Missouri en Minnesota

08/02/12 om 06:54 - Bijgewerkt om 06:54

De Amerikaanse presidentskandidaat Rick Santorum heeft dinsdag de voorverkiezingen van de Republikeinen in de staten Missouri en Minnesota met aanzienlijke voorsprong gewonnen. Ook Colorado zou binnen handbereik liggen voor de ultraconservatieve kandidaat.

De 53-jarige Santorum zou in Missouri 55 procent van de stemmen in de wacht slepen, terwijl favoriet Mitt Romney genoegen zou moeten nemen met 25 procent van de stemmen. Ron Paul komt uit op 12 procent.

Symbolische stemmingNewt Gingrich deed in Missouri niet mee. Het gaat ook maar om een symbolische stemming. Pas volgende maand beslissen de Republikeinen in Missouri over de gedelegeerden die op het partijcongres in augustus mee gaan beslissen over de presidentskandidaat.

In Minnesota, waar bijna 40 procent van de stembiljetten is geteld, zou Santorum op 46 procent van de stemmen kunnen rekenen. Paul zou 26 procent binnenhalen en Romney zou stranden op de derde plaats met slechts 16 procent van de stemmen.

Homohuwelijk

Dat Santorum het goed doet in Missouri en Minnesota, is geen al te grote verrassing. Hij presteerde sterk in de peilingen in beide staten, waar de ultraconservatieve boodschappen van Santorum over onder meer het homohuwelijk en abortus veel bijval genieten.

Volgens projecties van Amerikaanse media zou Santorum echter ook Colorado winnen, de derde staat waar dinsdag voorverkiezingen plaatsvonden.

Nieuw elan

Winst in drie staten zou de campagne van Santorum een nieuw elan geven. Hij won de eerste voorverkiezing in Iowa, maar zakte nadien wat weg. Romney maakte zijn favorietenstatus waar in Nevada en Florida. Gingrich won in South Carolina.

In augustus beslissen de Republikeinen op een congres wie in november het duel mag aangaan met huidig president Barack Obama, de Democratische kandidaat. (Belga/EE)

Onze partners