'Sandra Bland stapte zelf uit het leven, bevestigt autopsie'

24/07/15 om 07:30 - Bijgewerkt om 08:38

Sandra Bland, de 28-jarige Afro-Amerikaanse vrouw die drie dagen na haar arrestatie dood werd aangetroffen in een politiecel in Texas, heeft wel degelijk zelfmoord gepleegd. Dat deelden de autoriteiten mee op basis van de autopsie. Het onderzoek is wel nog niet afgerond.

'Sandra Bland stapte zelf uit het leven, bevestigt autopsie'

Sandra Bland © Belga Image

De familie van Sandra Bland, die begin deze maand op weg was naar een nieuwe baan maar werd opgepakt nadat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt, heeft de these van zelfmoord van in het begin verworpen. Ze dringen aan op een tweede autopsie. Het parket startte een moordonderzoek.

Aanwijzingen

De openbaar aanklager Warren Diepraam heeft op een persconferentie beklemtoond dat uit de autopsie op het slachtoffer blijkt dat het om zelfmoord gaat. Hij gaf heel wat details, onder meer over de blauwe plekken rond de nek van het slachtoffer.

'Er waren geen bijtsporen of andere verwondingen aan haar gezicht, lippen, tong, wat erop zou kunnen wijzen dat ze een gevecht heeft gevoerd', zei hij. 'Ik zie geen enkele aanwijzing dat het om moord zou gaan'.

In het politierapport na haar overlijden staat dat ze zichzelf had verhangen met een plastic zak.

Uit de autopsie blijkt ook dat Bland marihuana in het bloed had op het moment van haar overlijden. Er waren ook sporen van snijwonden aan haar pols, die van enkele weken voordien zouden dateren. De onderzoekers willen geen tweede autopsie, maar de familie kan dat wel op eigen houtje laten doen.

Arrestatie

Eerder deze week hadden de autoriteiten al beelden van de arrestatie zelf vrijgegeven. Bland was in elk geval zwaar onder de indruk van haar arrestatie, zo blijkt uit een voicemail-bericht naar een vriend. 'Eerlijk gezegd, ik vind geen woorden om dit voorval te beschrijven. Hoe kan het niet gebruiken van een richtingaanwijzer leiden tot dit alles?', zegt ze.

Het overlijden van de jonge vrouw heeft het debat over buitensporig politiegeweld tegenover de zwarte bevolking weer aangewakkerd. (Belga/KVDA)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Lees meer over:

Onze partners