Sanders: 'Hillary is progressief behalve op dagen dat ze gematigd is'

04/02/16 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

In een bijeenkomst in Manchester, New Hampshire, sparden de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders over het begrip 'progressief'. Sanders argumenteerde dat Clinton vooral gematigd is. Clinton wierp tegen dat volgens de definitie van Sanders ook president Obama niet progressief is.

Sanders: 'Hillary is progressief behalve op dagen dat ze gematigd is'

Bernie Sanders in Manchester, New Hampshire © REUTERS

Dat viel te horen tijdens een 'town hall' in Manchester, New Hampshire, waar dinsdag de tweede presidentiële voorverkiezing doorgaat.

In een 'town hall' bijeenkomst, die in dit geval werd uitgezonden door CNN, komen de kandidaten afzonderlijk aan de beurt, en beantwoorden ze voornamelijk vragen uit het publiek.

Bernie Sanders had eerder op de dag de ergernis van het Clintonkamp opgewekt door haar progressiviteit in vraag te stellen. 'Progressief, maar met resultaten', is tegenwoordig de leidraad in haar meetings.

Sanders zei hierover in een gesprek met enkele journalisten dat ze "progressief is op sommige dagen, behalve wanneer ze aankondigt dat ze gematigd is".

Hillary Clinton had dat oneerlijk genoemd en het leverde Sanders, die als eerste aan de beurt kwam, een vraag op van een toeschouwer.

'Progressief met geld van Wall Street?'

Hij antwoordde dat hij haar werk op een aantal terreinen bewondert, bijvoorbeeld wat ze doet inzake kinderen, "maar er zijn andere terrein waar ze volgens mij gewoon niet progressief is. Ik ken geen enkele progressieve persoon die een SuperPAC heeft en 15 miljoen dollar van Wall Street aanneemt. Dat is gewoon niet progressief." Toen ze haar toestemming gaf voor de oorlog in Irak was ze niet progressief, toen ze lang aarzelde of ze toch niet voor de Keystone XL pijplijn was, was ze niet progressief.

Ze heeft zichzelf, voegde hij toe, trouwens vaak als gematigd omschreven.

'Sanders als deurwachter'

Clinton ging hier in haar uur op in: ze vond de omschrijving van progressief die Sanders hanteerde te strikt. "Wie maakt hem tot poortwachter van progressiviteit? Onder de definitie die op Twitter de ronde deed en in verklaringen van de Sanders-campagne, zou president Obama niet progressief zijn, Joe Biden (vicepresident) zou niet progressief zijn. Ik ga het niet aan mijn hart laten komen - ik weet waar ik sta, en ik weet wie er aan mijn kant staat".

Over minder dan 24 uur gaan Clinton en Sanders echt in debat, op de zenders MSNBC. We volgen het hier live.

Onze partners