Sanders en Cruz winnen in Utah, Clinton en Trump in Arizona

Bernie Sanders en Donald Trump © Belga Image
Rudi Rotthier

De favorieten winnen tijdens Western Tuesday. In voorlopige tellingen haalt Hillary Clinton er 60 procent van de stemmen bij de Democraten in Arizona, en Donald Trump 46 procent bij de Republikeinen. In Utah winnen Bernie Sanders en Ted Cruz dan weer overweldigend. Sanders wint ook in Idaho.

Daarmee loopt alles zoals de peilingen het voorspelden, zij het met iets groter verschil dan in de peilingen werd aangegeven.

.

Bij de Democraten haalt Bernie Sanders in Arizona voorlopig 38 procent. Bij de Republikeinen wint Ted Cruz 23 procent en John Kasich 10.

De uitslag verdeelt bij de Democraten proportioneel 75 delegates, bij de Republikeinen wint Trump alle 58 delegates, waardoor hij nu op 738 komt. Hij heeft 1.237 delegates nodig voor een meerderheid.

De opkomst was zodanig groot dat twee uur langer werd gestemd dan eerst aangegeven.

Utah en Idaho

In Utah, waren caucussen gehouden werden (door de partijen georganiseerd) en geen voorverkiezingen, haalt Sanders in voorlopige tellingen vrijwel 75 procent. Hij werd door de Amerikaanse media al uitgeroepen tot winnaar. De 33 delegates worden proportioneel gedeeld. In Idaho won hij zelfs met 78 procent. Over de drie staten gerekend wint Hillary Clinton voorlopig 51 delegates tegen 57 voor Sanders. Zonder de Superdelegates gerekend staat ze 313 delegates voor

Bij de Republikeinen staat Ted Cruz op maar liefst 68 procent, tegen procent 16 elk voor John Kasich en Donald Trump. Cruz haalt alle 40 delegates binnen en komt op 463. Kasich blijft op 143.

Partner Content