‘De EU moet niet alles willen regelen’

Sander Loones: 'De VS willen niet meer opdraaien voor de Europese veiligheid. Dat zullen we dus zelf moeten regelen.' © Sascha Steinach/BelgaImage

Europarlementslid Sander Loones (N-VA) pleit voor een flexibel Europa.

Sander Loones: Een Europa met twee snelheden gaat mij nog niet ver genoeg. We moeten niet naar één kern-Europa dat de toon zet en waarbij andere lidstaten moeten volgen, maar naar een echt flexibel Europa. Iedereen moet wel het fundament erkennen: een interne markt met vrij verkeer van goederen, kapitaal en diensten. Daarbovenop kunnen landen dan intekenen op versterkte samenwerking, zoals de euro- en de Schengenzone.

Mag het Verenigd Koninkrijk in de interne markt blijven als dat land het vrij verkeer van personen uit andere EU-landen opschort?

Loones: Ik vind van wel. België voert voor 29 miljard euro naar het VK uit, waarvan 27,4 miljard uit Vlaanderen. We zouden onszelf in de voet schieten als we een handelsoorlog met de Britten beginnen.

Moet België tot alle onderdelen van de EU blijven behoren?

Loones: De N-VA maakt daarover een denkoefening. De bevoegdheden die beter niet meer door de EU maar door de lidstaten of de regio’s worden beheerd, mogen wat ons betreft terugkomen. Maar ik wil niet op het resultaat van onze studie vooruitlopen.

Er bestaat een consensus dat Europa het sociaaleconomische beleid beter zou moeten coördineren. Vindt u dat ook?

Loones: Ik ben het daar niet mee eens. In 2017 vieren we 25 jaar Verdrag van Maastricht. We moeten terug naar de logica van dat Verdrag: lidstaten moeten zelf hun rekeningen in orde brengen. En landen die weigeren de nodige inspanningen te leveren, moet Europa responsabiliseren en desnoods zelfs uit de eurozone zetten. Maar Europa moet niet alles in detail willen regelen. Als een lidstaat onder linkse politici zijn verantwoordelijkheden kan nakomen mét een indexsysteem voor de lonen, mag Europa hem niet dwingen om dat af te schaffen.

Hoeft ook een Europese defensiegemeenschap niet voor u?

Loones: Op dat vlak moet er meer samenwerking komen. Nog vóór Donald Trump gaf ook Barack Obama al te verstaan dat de VS niet meer willen opdraaien voor de Europese veiligheid. Dat zullen we dus zelf moeten regelen.

Trump stelde de onafhankelijkheid van de Amerikaanse Centrale Bank ter discussie. U vindt ook al langer dat de Europese Centrale Bank verkeerd bezig is.

Loones: Ik ben een sterke voorstander van de onafhankelijkheid van de ECB. Daar staat tegenover dat de ECB zich aan haar mandaat moet houden. Dat doet ECB-voorzitter Mario Draghi niet. Hij spreekt zich uit over domeinen als migratie, waar hij niets over te zeggen heeft, en voert onterecht een activistisch monetair beleid. Zijn beleid is een aanval op ons spaargeld en onze pensioenen. Dat moet stoppen.

Tekst PETER CASTEELS

‘We zouden onszelf in de voet schieten als we een handelsoorlog met de Britten beginnen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content