San Bernardino: overheid wil verhinderen dat familie schutter 275.000 dollar opstrijkt

01/06/16 om 01:43 - Bijgewerkt om 01:49

De nationale overheid in de VS probeert beslag te leggen op de levensverzekeringen die één van de schutters in San Bernardino had afgesloten. Zijn moeder heeft volgens die levensverzekeringen recht op 275.000 dollar.

San Bernardino: overheid wil verhinderen dat familie schutter 275.000 dollar opstrijkt

De schutters van San Bernardino © /

Dat schrijft de Los Angeles Times.

De Amerikaan Syed Rizwan Farook, die samen met zijn Pakistaanse echtgenote Tashfeen Malik, op 2 december 2015 14 mensen doodschoot en 22 anderen verwondde, had in 2012 en 2013 levensverzekeringen afgesloten.

De eerste, ter waarde van 25.000 dollar (22.400 euro), had hij afgesloten toen hij begon te werken als gezondheidsinspecteur voor het district. Een jaar later sloot hij een polis af die bij zijn overlijden 250.000 dollar (224.000 euro) moest opbrengen. In beide gevallen is zijn moeder de begunstigde.

Weer een jaar later, in 2014, reisde Farook af naar Saudi-Arabië waar hij een huwelijk sloot met Malik. Malik kon vervolgens met een verloofdenvisum naar de VS reizen.

'Elke legale mogelijkheid'

Eileen Decker, de hoogste vertegenwoordiger van het Amerikaans ministerie van Justitie in de staat Californië, tekent verzet aan tegen de uitbetaling aan de familie, en wil beslag laten leggen op het geld.

"Terroristen mogen niet in de gelegenheid zijn de begunstigde van hun voorkeur door hun misdaden te onderhouden. Mijn diensten zullen elke legale mogelijkheid onderzoeken om dit geld beschikbaar te maken voor de slachtoffers van dit gruwelijk misdrijf".

De eerste bekende plannen van Farook om een aanslag te plegen dateren van 2011. Hij wilde op dat moment samen met een jeugdvriend een aanslag plegen tegen zijn middelbare school en tegen een drukke verkeersader. Hij sloot zijn levensverzekeringen dus af nadat hij die aanslagen had beraamd.

Op 2 december 2015 lieten Farook en Malik hun baby bij de moeder van Farook achter alvorens ze hun aanslag begonnen tegen een feest van de gezondheidsdienst waar Farook werkte.

Onze partners