Samenscholingsverbod Brussels hotel waar Erdogan verblijft

Het Brussels stadsbestuur gaat vandaag opnieuw op zoek naar ene opvolger voor burgemeester Yvan Mayeur (PS). © Belga

De burgemeesters van Brussel, Elsene en Sint-Gillis hebben vanochtend een besluit goedgekeurd dat een samenscholingsverbod instelt in een zone rond het Brusselse hotel waar straks de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verblijft.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur heeft dat vandaag aangekondigd op La Première, zijn kabinet heeft de goedkeuring van het besluit intussen bevestigd.

We merken dat de betogingen van de Turken de laatste tijd gewelddadiger werden.

Yvan Mayeur, burgemeester Brussel

Erdogan logeert aan het Stefaniaplein. Een manifestatie die daar vandaag om 18 uur zou plaatsvinden, werd gisteren reeds verboden. De publieke orde en de veiligheid kunnen volgens burgemeester Mayeur niet gehandhaafd worden wanneer er honderden mensen aan het plein opduiken, zeker niet omdat ook de Amerikaanse president Donald Trump en de leiders van de andere NAVO-lidstaten in Brussel aankomen.

Mayeur ging maandagavond tijdens de gemeenteraad nog eens in op het protestverbod. ‘We merken dat de betogingen van de Turken de laatste tijd gewelddadiger werden. Een bewijs zijn de rellen onlangs aan de Turkse ambassade’, zei hij. Begin maart, bij de stemming voor het Turkse referendum dat president Erdogan meer macht gaf, braken daar zware rellen uit en werden drie mensen neergestoken.

Partner Content