Live 'Samen sterker': Hillary Clinton reikt Bernie Sanders de hand en plaatst 'wij' tegenover het ego van Trump

25/07/16 om 14:11 - Bijgewerkt op 29/07/16 om 05:51

HIllary Clinton plaatst haar slottoespraak op de Democratische Conventie in het teken van "samen sterker". Sommigen zijn woest, zegt ze in de richting van aanhangers van Bernie Sanders, 'Jullie hebben gelijk'. Volg het LIVE.

'Samen sterker': Hillary Clinton reikt Bernie Sanders de hand en plaatst 'wij' tegenover het ego van Trump

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  'Amerika is groot omdat Amerika goed is'

  De twee elementen van de toespraak die opvallen: kritiek voor Trump (in de zak van de wapenlobby, een te korte lont om met kernbommen te vertrouwen, en uit de hand gelopen ego) en een uitgestoken hand naar Sanders, bijna van bij het begin. 'Jouw zaak is onze zaak', zei ze in zijn richting. 'Laten we samen het (linkse) partijprogramma uitvoeren'.

  Ze hamerde op economische billijkheid, het intrekken van de wet op politieke financiering, ze had kritiek op Wall Street en op bedrijven die 'niet patriottisch' zijn. Een punt dat vele Sanders-aanhangers gerealiseerd willen zien, werd niet vermeld: het intrekken van vrijhandelsakkoorden. Dat staat ook niet in het partijprogramma. Ze suggereerde wel dat ze zich zou verzetten tegen 'onfaire handelsakkoorden'.

  Sommige aanhangers van Sanders deden pogingen om op bepaalde punten te protesteren, maar ze werden overstemd door geroep van Clintonsupporters.

  Clinton is geen orator van het niveau van Barack Obama, maar dit was heel behoorlijk. Met zinnetjes die nog herhaald kunnen worden.

  'Amerika is groot omdat Amerika goed is', is er een van. Een van de vele porren in de richting van Donald Trump. Ze hekelde ook diens uitspraak: 'Ik alleen kan het oplossen'. 'We zullen het samen oplossen', stelde Clinton daar tegenover.

 • Rudi Rotthier

  'Ik ben zelf meer dan enkele keren overeind gekrabbeld'

  Ze werkt zich door een hele boterham, met onder meer nadruk op actie tegen racisme.

  Clinton besluit: 'Elke generatie van Amerikanen is samengekomen om ons land vrijer, billijker en sterk te maken. Geen van ons kan dat alleen doen. Ik weet dat in een tijd waar zoveel ons uit mekaar lijkt te drijven, het moeilijk kan zijn om te verbeelden hoe wel terug dichter bij mekaar kunnen komen. Maar ik zeg vanavond - vooruitgang is mogelijk. Ik weet dat omdat ik het zie in de levens van Amerikanen die omver gemept worden en die meteen terug opstaan. En ik weet het uit mijn eigen leven. Ik ben zelf meer dan enkele keren overeind gekrabbeld'.

  'Laten we samen sterker zijn'.

  Dat is meteen ook de titel van haar campagnelied.

  En de ballonnen komen neer.

 • Rudi Rotthier

  'Trump zit in de zak van de wapenlobby'

  'Als we ernstig menen dat we ons land veilig wilden houden, dan kunnen we ons geen president veroorloven die in de zak zit van de wapenlobby. Ik wil het tweede amendement niet afschaffen (dat wapenbezit wettelijk maakt). Ik wil jullie wapens niet afnemen. Ik wil gewoon niet dat jullie neergeschoten worden door iemand die geen wapen had mogen hebben'.

 • Rudi Rotthier

  'Hoe we IS zullen overwinnen'

  'Ik heb mijn strategie uiteengezet om IS te verslaan. We zullen hun vrijplaatsen vanuit de lucht treffen, en plaatselijke troepen ondersteunen die hen aan de grond bestrijden. We zullen het inwinnen van inlichtingen verbeteren zodat we aanvallen kunnen opsporen en verhinderen voor ze gebeuren. We zullen hun inspanningen verstoren om onlie jongeren in ons land te bereiken en te radicaliseren. Dat zal niet makkelijk gaan, of snel gebeuren, maar vergis je niet - we zullen overwinnen'.

 • Rudi Rotthier

  Boegeroep, vooral ten voordele van Hillary

  Er is af en toe boegeroep te horen, maar vooral tegen Trump. Misschien ook tegen HIllary, maar dan wordt onmiddellijk luid 'Hillary' gescandeerd.

  Ze herhaalt de zin van Obama: 'Don't boo, vote'.

 • Rudi Rotthier

  'Ik geloof in wetenschap'

  Een simpel zinnetje zorgt voor applaus: 'Ik geloof in wetenschap'.

  'Ik geloof dat klimaatopwarming echt bestaat en dat we de planeet kunnen redden en ondertussen miljoenen goedbetalende banen in groene energie kunnen creëren'. "

 • Rudi Rotthier

  'Sommigen zijn woest - jullie hebben gelijk'

  'Sommigen van jullie zijn gefrustreerd - zelfs woest. En weet je wat? Jullie hebben gelijk. Het systeem werkt nog niet zoals het hoort. Amerikanen willen werken - hard werken. Maar op dit ogenblik zijn er vele mensen die voelen dat er minder en minder respect is voor het werk dat ze verrichten. Minder respect voor hen, punt aan de lijn'.

  'Ik wil jullie vertellen hoe we Amerikanen in staat zullen stellen betere levens te leiden. Mijn eerst doel als president zal zijn meer kansen en meer goede banen met stijgende lonen te scheppen in de VS. Dat zal ik doen van mijn eerste tot mijn laatste dag als president'.

  'Ik geloof dat onze economie niet werkt zoals het hoort omdat onze democratie niet werkt zoals het hoort'.

  Ze zegt dat de wet op financiering van de politiek onder haar presidentschap herroepen zal worden. Volgens die wet kunnen bedrijven en miljardairs onbeperkt geld geven aan SuperPAC's.

  'Ik geloof dat Amerikaanse bedrijven die zoveel van ons land krijgen in ruil patriottisch moeten zijn. Vele zijn dat. Maar te vele zijn het niet. Het is verkeerd om met de ene hand belastingvoordelen te incasseren en met de andere hand ontslagbrieven uit te delen. En ik geloof dat Wall Street nooit opnieuw in staat mag zijn om de economie te nekken'.

 • Rudi Rotthier

  'Laten we doorgaan en zorgen dat alle vrouwen de kansen krijgen die ze verdienen'

  'Ik zal een president zijn voor Democraten, Republikeinen en Onafhankelijken. Voor degenen die worstelen, streven en succes boeken. Voor degenen die op me stemmen en voor degenen die dat niet doen.'

  'Vanavond bereiken we een mijlpaal in de mars van ons land naar meer perfectie. Dit is de eerste keer dat een grote partij een vrouw genomineerd heeft voor het presidentschap. Als mijn moeders dochter, en mijn dochters moeder, ben ik zo gelukkig dat die dag er is gekomen'.

  'Laten we doorgaan tot elke van de 161 miljoen vrouwen en meisjes in dit land alle kansen krijgen die ze verdienen'.

 • Rudi Rotthier

  Goede banen voor iedereen

  Ze wil een land, zegt ze, waar iedereen een goede baan kan vinden en kinderen naar een goede school kan sturen, om het even in welke postcode je woont. Een land waarin al onze kinderen kunnen dromen, en waar die dromen binnen bereik zijn.

  Een land waar 'love trumps hate', een hier op pancartes gevatte woordspeling.

 • Rudi Rotthier

  Hillary aanvaardt nominatie

  Niet dat iemand eraan twijfelde, maar onder groot applaus aanvaardt Clinton de nominatie.

  Het thema is dus: we zullen het samen doen.

  'I alone can fix it'. Dat zei Trump in Cleveland.

  "Echt waar? Vergeet hij niet de troepen aan de frontlijn? Politiemensen en brandweerlui die het gevaar tegemoet lopen? Dokters en verpleegster die ons verzorgen? Leraars die ons leven veranderen? Ondernemers die kansen zien in elk probleem? Moeders die kinderen verloren in geweld en die een beweging opbouwen om andere kinderen in veiligheid te houden?'

  Trump 'vergeet iedereen. Amerikanen zeggen niet: ik alleen kan het oplossen. Ze zeggen: we zullen het samen oplossen'.

 • Rudi Rotthier

  'Donald Trump wil ons verdelen, van de rest van de wereld en van mekaar'

  'We hoorden vorige week Donald Trumps antwoord. Hij wil ons verdelen - van de rest van de wereld en van mekaar. Hij gokt erop dat dat de ellende van de wereld ons zal verblinden voor zijn ongelimiteerde belofte. Hij heeft de Republikeinse Partij een eind gebracht, van 'ochtend in Amerika', naar 'middernacht in Amerika'.'

  'Hij wil dat we bang zijn voor de toekomst en voor mekaar'.

  'Ochtend in Amerika' was een slogan van president Ronald Reagan.

 • Rudi Rotthier

  Hillary aan Bernie Sanders: 'Jouw zaak is onze zaak'

  Na een lange ovatie, op het eerste gehoor zonder boegeroep, zegt Hillary Clinton: 'Wat een merkwaardige week is het geweest'.

  Ze bedankt onder meer een zuinig toekijkende Bernie Sanders: "Jouw zaak is onze zaak".

  Ze roept hem op om samen het partijplatform uit te voeren, dat ze samen onderhandeld hebben.

 • Rudi Rotthier

  Sommige kanten onder de mat geveegd

  Je moet van een Democratische Conventie niet verwachten dat ze kritisch is voor de eigen genomineerde, en Chelsea zal wel overtuigd zijn van wat ze zegt (en wat vader Bill en president Obama eerder zegden) maar een deel van Hillary wordt niet aangeraakt, wat het voor de tegenpartij makkelijker maakt om het beeld dat is geschetst onderuit te halen.

  Er wordt nu een biografie getoond waarin haar rol in respons op 11 september uit de doeken wordt gedaan, maar niet haar keuze om de oorlog van Bush te ondersteunen. En uiteraard is er ook geen sprake van de grote bedragen die ze van banken ontving.

  Morgan Freeman eindigt het filmcommentaar met: 'hoeveel keren zal ze de wereld doen oplichten?'

  En dan kondigt Chelsea haar moeder aan.

 • Rudi Rotthier

  Chelsea over haar 'wonderbaarlijke, bedachtzame, hilarische' moeder

  Chelsea Clinton spreekt over haar moeder, zoals een week eerder Ivanka Trump, een vriendin van Chelsea, over haar vader sprak: vol lof, en zelfs persoonlijker dan Ivanka deed.

  Ze noemt haar moeder 'wonderbaarlijk, bedachtzaam, hilarisch'.

  'Ze leerde me dat overheidsdienst vooral op dienstbaarheid slaat'.

  Ze vertelt over een gelukkige jeugd (ondanks de politieke tegenslagen, en de privéproblemen die ze niet vermeldt), ze roemt haar moeder omdat ze bij tegenslagen niet opgeeft, omdat ze het doel nooit uit het oog verliest.

  Chelsea is minder gepolijst dan Ivanka, en heeft het minder over politiek dan Ivanka. Ze moet Hillary 'vermenselijken'.

  Chelsea: 'Ze is gedreven door mededogen, door geloof, door een sterk gevoel van gerechtigheid en door een van liefde overlopend hart'.

 • Rudi Rotthier

  Netjes op tijd: Katy Perry

  Gisteren was het programma uitgelopen, zodat president Obama maar tegen middernacht zijn toespraak beëindigde. Nu zitten we min of meer op schema.

  Katy Perry zingt 'Rise' en 'Roar'.

  'Samen zijn we even machtig als de wapenlobby", zegt ze vooraf onder meer.

 • Rudi Rotthier

  Sanders vraag 'respect' tijdens toespraak van Clinton

  Zoals eerder gemeld - sommige Sanders-delegates willen actievoeren tijdens de toespraak van Hillary Clinton. De campagne van Bernie Sanders heeft nu naar alle delegates een oproep gestuurd om 'respect' te tonen tijdens de toespraak "als een gunst voor Bernie".

 • Rudi Rotthier

  Vurige preek zweept de zaal op

  William Barber is een geestelijke die in North Carolina werkt met arme zwarte en witte jongeren.

  Hier houdt hij een soort preek die de zaal duidelijk bevalt, met vooral kritiek op de niet bij naam genoemde conservatieven die het geloof gebruiken om hun eigenbelang te dienen.

  We zaten even in een zuidelijke kerk.

 • Rudi Rotthier

  'No more war' versus militairen

  Enkele militairen komen aan het woord. Groepen Sanders-supporters roepen 'no more war'. Clinton-aanhangers repliceren 'USA'.

 • Rudi Rotthier

  Vader van gevallen moslim: 'Donald Trump, heb je de grondwet gelezen? Jij hebt niets opgeofferd'

  Sinds 11 september 2001 zijn 14 moslims gesneuveld in het Amerikaans leger.

  Een van hen, kapitein Humayun Khan, die omkwam in Irak, wordt als één van die veertien geëerd. Zijn vader, Khizr Khan, krijgt groot applaus als hij het heeft over 'patriottische moslims, met onverdeelde loyauteit tegenover het land'.

  Zijn zoon was een kapitein die omkwam terwijl hij zijn manschappen probeerde te beschutten tegen een bomauto, volgens een begeleidend filmpje.

  'Zoals vele migranten kwamen we met lege handen naar dit land', aldus de vader. 'We geloofden in de waarden van dit land'. Zijn zoon wilde advocaat worden.

  Dan gaat hij in de aanval tegen Trump. Als die het eerder voor het zeggen had gehad, zou zijn familie niet tot het land zijn toegelaten.

  Hij stelt de vraag rechtstreeks aan Trump: 'Heb je de grondwet zelfs maar gelezen?' Hij haalt zijn exemplaar uit zijn binnenzak. 'Ik zal je met graagte mijn exemplaar uitlenen. Zoek de woorden 'vrijheid', en 'gelijke bescherming door de wet'.

  Hij gaat verder: 'Jij hebt niets opgeofferd, en niemand.'

  Volgens de New York Times werkt hij zonder teleprompter. De vader praat bedaard maar de woorden snijden door merg en been. Luid applaus.

 • Rudi Rotthier

  Gevallen politiemensen worden herdacht

  Het was eerder deze week een punt van kritiek, dat deze Conventie, in tegenstelling tot de Republikeinse, veel aandacht gaf aan Black Lives Matter en aan de moeders van bij politiegeweld omgekomen ongewapende zwarten aan het woord liet.

  Nu volgt het tegengewicht dat toen werd gevraagd door onder meer politievakbonden: nabestaanden van neergeschoten agenten komen aan het woord.

Onze partners