’s Werelds langst zittende terdoodveroordeelde krijgt nieuw proces

Iwao Hakamada (links), vergezeld door zijn zus Hideko, verlaat de gevangenis in Tokio, Japan. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een 78-jarige Japanner wordt na bijna een halve eeuw in de cel vrijgelaten met de kans op een nieuw proces. De man heeft meer dan 45 jaar op de doodstraf gewacht, het langste dat een gevangene ooit op de uitvoering van de straf heeft moeten wachten volgens Guinness World Records.

De professionele bokser Iwao Hakamada werd in 1968 ter dood veroordeeld voor een viervoudige moord op een gezin in 1966. Een veroordeling die op fout bewijs zou berusten. De man wordt nu op 78-jarige leeftijd vrijgelaten in afwachting van een mogelijk nieuw proces.

Onderzoekers fabriceerden bewijsmateriaal

Hakamada werd nooit geëxecuteerd omwille van een langdurig proces in beroep. Het duurde 27 jaar voordat zijn eerste beroep met de vraag naar een herzieningsproces werd afgewezen. In 2008 ging de man voor een tweede keer in beroep, dat blijkt nu in zijn voordeel te zijn uitgedraaid: toen uit een DNA-analyse bleek dat onderzoekers zelf bewijs hadden vervaardigd, werd de mogelijke onschuld van Hakamada duidelijk. Bloedsporen op de kledij die door de dader gedragen zou zijn tijdens de misdaad, kwamen niet overeen met het DNA van Hakamada. De broek die ook als bewijsstuk diende, paste de man zelfs niet.

De bokser werd veroordeeld voor de moord op een bedrijfsmanager en diens gezin en het in brand zetten van hun huis in Japan waar hij als werknemer inwoonde. Zijn 81-jarige zus, Hideko Hakamada wijdde meer dan de helft van haar leven aan de strijd voor de vrijheid van haar broer.

Hakamada is met het mogelijke herzieningsproces slechts de zesde ter dood veroordeelde die in de Japanse naoorlogse geschiedenis die kans krijgt. Vier werden vrijgesproken, de zaak van de vijfde is nog lopende.

Kritiek op Japans ondervragingssysteem

De recente uitspraak brengt de sterk bekritiseerde gesloten ondervragingen in Japan onder de aandacht. Die steunen namelijk vooral op zelfbekentenis. Hakamada bekende in zo’n gesloten ondervraging die 20 dagen duurde, maar trok die bekentenis later weer in.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat er eindelijk antwoorden moeten komen over het gebruik van bewijs en de gedwongen bekentenis waarop de veroordeling gebaseerd werd. ‘De Japanse autoriteiten zouden zich moeten schamen om de barbaarse manier waarop Hakamada behandeld is geweest’, citeert Associated Press de organisatie.

Uit het jaarlijkse onderzoek van Amnesty International naar executies in de wereld is een stijging van 15 procent gebleken in 2013. Japan en de Verenigde Staten zijn de enige naties van de G7 die de doodstraf nog uitvoeren. In 2013 werden acht mensen in Japan geëxecuteerd, in de VS waren dat er 38.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content