Ryanair wil staking luchtverkeersleiders verbieden

03/04/12 om 20:13 - Bijgewerkt om 20:13

Ryanair is voorstander van een wet op Europees niveau, die stakingen bij de controleurs van het luchtruim verbiedt. Een dergelijke wet bestaat al in de Verenigde Staten.

Ryanair wil staking luchtverkeersleiders verbieden

© Reuters

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair roept de Europese Commissie op om tussen te komen en een einde te maken aan de staking van de luchtverkeersleiders in Frankrijk, die sinds maandag aan de gang is.

"Duizenden reizigers worden gegijzeld (...), en dat gewoonweg door een kleine groep Franse luchtverkeerleiders die deze week staken", betreurt de lagekostenmaatschappij. "Het is onaanvaardbaar dat het Europese luchtruim herhaaldelijk gesloten wordt of vertragingen kent door onrechtmatige stakingen van luchtverkeersleiders. Die werknemers behoren tot de best betaalde en best beschermde van Europa", zegt communicatiedirecteur Stephen McNamara, die de Europese Commissie aanmaant tot actie.

Dwarsbomen
Volgens de Ierse luchtvaartmaatschappij heeft de Commissie in het verleden geen oren gehad naar gelijkaardige oproepen tot inperking van het stakingsrecht van de luchtverkeersleiders. "Ryanair veroordeelt het hardnekkig dwarsbomen van de Europese Commissie na tal van dergelijke oproepen", staat verder in het persbericht.

Door de staking van de Franse luchtverkeersleiders werden sinds maandag al ruim 134 Ryanair-vluchten geannuleerd, terwijl ongeveer 450 vluchten vertraging opliepen. Zo'n 88.000 Ryanair-reizigers zijn getroffen, klinkt het.

De stakingsaanzegging loopt tot woensdagochtend, maar in de loop van de nacht zou de situatie al moeten normaliseren, is te horen bij een woordvoerder van het Franse directoraat-generaal burgerluchtvaart. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners