Ryanair vraagt nieuwe toeslag voor rampen

01/04/11 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair voert een nieuwe toeslag in: passagiers betalen voortaan twee euro 'rampentoeslag'.

Ryanair vraagt nieuwe toeslag voor rampen

© Belga

Wanneer een vlucht zware vertraging heeft of geannuleerd wordt, heeft de reiziger recht op een vergoeding voor een overnachting of een maaltijd. Dat is ook zo wanneer de vertraging of annulatie niet de schuld is van het luchtvaartbedrijf zelf, zoals bij de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010.

Oneerlijk

Ryanair vindt dat niet eerlijk. Volgens de budgetvlieger kostten de IJslandse vulkaanuitbarsting, de stakingen van de luchtverkeersleiders in de zomer en de sneeuwval in november en december het bedrijf vorig jaar in totaal 100 miljoen euro aan reizigerscompensaties.

De Ierse vliegtuigmaatschappij voert daarom vanaf maandag 4 april een toeslag in van 2 euro om die compensaties, die door de Europese Unie verplicht zijn, te kunnen betalen.

Op zijn website haalt Ryanair uit naar de Europese verordening. 'Andere vervoerders, zoals wegvervoer en scheepvaart, hoeven dergelijke compensaties niet te betalen bij overmacht. Zelfs reisverzekeringen betalen ze niet terug', aldus Ryanair.

Het bedrijf zegt dat het de toeslag meteen weer zal afschaffen als de betreffende verordening wordt aangepast. (NC)

Lees meer over:

Onze partners