Ruzie tussen Turkije en Duitsland: Erdogan beschuldigt Berlijn van steun aan terreur

Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

Het zit er weer bovenarms op tussen Turkije en Duitsland, nadat lokale autoriteiten in Duitsland verschillende Turkse politieke rally’s hebben verboden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schuwt de zware woorden niet, hij beschuldigt Berlijn van steun aan terrorisme. Ook Nederland krijgt een veeg uit de pan van Ankara.

‘De Duitse autoriteiten helpen en verlenen onderdak aan terroristen’, zei Erdogan tijdens een toespraak in Istanboel. Dat melden verschillende persagentschappen.

Erdogan bekritiseerde de beslissingen van enkele lokale overheden in Duitsland om bijeenkomsten te annuleren waar Turkse ministers het woord zouden voeren.

Spion

Lees ook de opinie daarover van docent Internationale Politiek en Duitse geschiedenis en Turkijekenner Dirk Rochtus (KU Leuven/Campus Antwerpen): ‘Door kritische geesten te vervolgen snijdt de Turkse overheid in haar eigen vlees’

Ook zei de Turkse president dat de in Turkije opgepakte Duits-Turkse journalist Deniz Yücel (Die Welt) een spion is en een lid van de in Turkije verboden Koerdische partij PKK. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt die verklaringen ‘absurd’.

Verboden

De Turken stemmen op 16 april in een volksraadpleging over een grondwetswijziging die de invoering van een presidentieel systeem mogelijk maakt. Dat zou Erdogan als president aanzienlijk meer macht geven en het parlement verzwakken.

Ruzie tussen Turkije en Duitsland: Erdogan beschuldigt Berlijn van steun aan terreur
© REUTERS

In Duitsland zijn 1,4 miljoen Turken stemgerechtigd voor het referendum. In enkele Duitse steden en gemeenten zouden Turkse ministers, onder wie Bekir Bozdag van Justitie in Gaggenau en Nihat Zeybekci van Economie in Keulen, campagne voeren om kiezers te overtuigen om Erdogan te steunen. Op beide plaatsen zijn de bijeenkomsten geannuleerd om organisatorische of veiligheidsredenen.

Turkije reageert furieus. Zo noemde Bozdag het Duitse optreden ‘fascistisch’. Hij gelooft naar eigen zeggen niet dat Gaggenau op eigen houtje besliste om de verkiezingsmeeting niet te laten plaatsvinden. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu beschuldigt Berlijn ervan de oppositie tegen Erdogan te steunen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel steunt de beslissing van de lokale overheden. In het federale systeem van Duitsland mogen gemeentelijke autoriteiten zelf beslissen of een manifestatie op hun grondgebied al dan niet veilig is.

Spanningen

Het is niet voor het eerst dat de spanningen tussen Duitsland en Turkije hoop oplopen. Zo kwam het vorig jaar tot een zware diplomatieke rel nadat de Duitse komiek Jan Böhmermann de Turkse president een ‘geitenneuker’ had genoemd.

Erdogan vond dat de Duitse wet die het beledigen van een bevriend staatshoofd verbiedt, toegepast moest worden. Daarop zag Merkel geen andere oplossing dan het Duitse gerecht zijn werk te laten doen. Die beslissing zette kwaad bloed, omdat Merkel zich te veel de wet zou laten dicteren door Erdogan.

Nederland

Ook de Nederlandse regering heeft intussen beslist dat Cavusoglu op 11 maart geen campagnerally mag houden in Rotterdam, zoals gepland. De Nederlandse publieke ruimte is niet de plek voor politieke campagnes van andere landen, aldus premier Mark Rutte vrijdag. ‘Daaraan zullen we niet meewerken.’

Partner Content