Ruzie over doodsoorzaak Palestijnse minister weerspiegelt spanningen op terrein

11/12/14 om 12:35 - Bijgewerkt om 12:35

Israëlische en Palestijnse pathologen raken het niet eens over de doodsoorzaak van de Palestijnse minister die na strubbelingen met Israëlische soldaten bij een protestactie op de Westelijke Jordaanoever overleed. Een weerspiegeling van de spanningen op het terrein.

Ruzie over doodsoorzaak Palestijnse minister weerspiegelt spanningen op terrein

Palestijns minister Ziad Abu Ain kwam om bij een protestactie op de Westelijke Jordaanoever. © AFP

Israëlische en Palestijnse pathologen zijn het niet eens over de doodsoorzaak van de Palestijnse minister Ziad Abu Ain. De man overleed na strubbelingen met Israëlische soldaten tijdens een protestactie op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Palestijnse dokters overleed Abu Ain aan de gevolgen van een slag, niet door een natuurlijke oorzaak. Israëlische dokters beweren dan weer dat de 55-jarige politicus overleed omdat de kransslagader geblokkeerd werd door een bloeding die mogelijk veroorzaakt werd door stress.

'Barbaarse daad'

De dood van de minister en de daaropvolgende conclusies uit de Palestijnse autopsie, kunnen de spanningen tussen Israël en de Palestijnen weer doen toenemen.

Volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas was Abu Ain 'het slachtoffer van een misdaad en een barbaarse daad', zo bericht Associated Press. De president kondigde een driedaagse rouwperiode aan.

Israël verwacht nieuwe protestacties van de Palestijnen na het overlijden van de minister en heeft versterking naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd. Abu Ain zal later donderdag begraven worden. Eerder op de dag wierp een aantal Palestijnen stenen en raakten ze verwikkeld in gevechten met de in Hebron aanwezige Israëlische troepen.

Protesten op de Westelijke Jordaanoever zijn al langer aan de gang: de opstandelingen verzetten zich er tegen de uitbreiding van nederzettingen door Israël. Bij een van die protesten kwam het woensdag tot geduw en getrek met de Israëlische soldaten. Een lid van de grenspolitie greep Abu Ain op een bepaald moment naar de keel en duwde hem. De troepen gebruikten ook traangas tijdens de confrontatie. Enkele minuten later stuikte Abu Ain in elkaar. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Slag of stress

Zowel Palestijnse als Jordaanse en Israëlische pathologen werden aangesteld om de precieze doodsoorzaak te bepalen. De Palestijnse minister van Gezondheid Jawad Awad stelde volgens AP dat 'de resultaten van de autopsie aantonen dat de Israëlische bezittingsmacht de martelaar Ziad Abu Ain heeft gedood'.

Awad voegde daaraan toe dat de twee Jordaanse pathologen dezelfde verklaring als de Palestijnse dokter Saber Aloul - een slag leed tot Abu Ains dood - onderschreven hebben. De Israëlische dokters zouden geweigerd hebben hun handtekening te zetten. Volgens het Israëlische ministerie van Gezondheid, omdat het finale rapport wordt afgewacht.

De Israëlische pathologen Chen Kugel en Maya Furman beweren dat de minister een slecht hart had. De hartaders waren voor 80 procent geblokkeerd door plak, wat 'ertoe leidde dat hij gevoeliger was voor stress', meldt AP. In een statement verklaarden zij dat de kransslagader geblokkeerd was door een bloeding onder een laag van atherosclerotische plak en dat die bloeding veroorzaakt zou kunnen zijn door stress. In de nek van het slachtoffer bespeurden ze een lichte bloeding en lokale druk.

Verleden in cel

Abu Ain zou volgens AP vaker protesten hebben georganiseerd tegen Israëlische nederzettingen en de barrière op de Westelijke Jordaanoever. Als lid van Fatah - de beweging van Abbas - zou de minister meerdere jaren in Israëlische gevangenissen hebben doorgebracht. Hij werd in 1979 gearresteerd in de Verenigde Staten en twee jaar later aan Israël uitgeleverd. Dat schrijft Associated Press op basis van informatie van een neef, Baha Abu Ain. In Israël werd hij veroordeeld tot een levenslange celstraf omdat hij lid zou zijn geweest van een terroristische cel die een bom plaatste en zo twee Israëli's doodde. In 1985 werd Abu Ain vrijgelaten bij een gevangenenruil. Bij de tweede Palestijnse intifada in 2002 werd hij een jaar administratief aangehouden, zonder proces of aanklacht.

Onze partners