Rutte weerlegt kritiek op gering aantal vrouwen in regering

11/10/10 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:46

Beoogd premier Mark Rutte krijgt kritiek omdat maar drie van de twaalf ministers vrouw zijn.

Van de nieuwe Nederlandse regering zullen maar drie vrouwen deel uitmaken. Formateur en beoogd premier Mark Rutte krijgt daarvoor kritiek, maar is ervan overtuigd dat hij de beste ministers heeft gekozen die er zijn.

Dat zei hij maandag in reactie op kritiek van onder meer VVD-prominent en Eurocommissaris Neelie Kroes.

Rutte beaamt dat drie vrouwelijke ministers op twaalf niet veel is. Maar volgens hem heeft hij heel goed gezocht en zijn de twaalf ministers die nu gevonden zijn, de besten voor hun post.

Rutte is het niet eens met Kroes, die had voorgesteld om een quotum af te spreken voor een minimumaantal vrouwen in een kabinet. Rutte gelooft echter niet in die werkwijze. 'Omdat ik niet geloof dat dat werkt. Je moet ergens komen omdat je de beste bent, niet omdat er een bepaald quotum moet worden gehaald', aldus de VVD'er.

Ook het verwijt dat er veel 60-plussers in het kabinet zullen zetelen, vindt Rutte geen argument. 'Ik ken stokoude dertigers en piepjonge zestigers', zo luidde het. De drie vrouwelijke ministers in het kabinet Rutte-Verhagen zijn Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), beiden VVD, en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) van het CDA.

Naast de twaalf ministers zal Nederland ook acht staatssecretarissen hebben.

Lees meer over:

Onze partners