Rutte sluit regeren met Wilders niet uit

11/06/10 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Mark Rutte van de VVD is vrijdag als eerste fractievoorzitter door koningin Beatrix ontvangen.

Fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD heeft vrijdag bij koningin Beatrix gepleit voor een VVD-informateur. Volgens Rutte moet er uitdrukkelijk naar de PVV van Geert Wilders worden gekeken om mee te regeren.

Rutte was de eerste fractievoorzitter die bij Beatrix werd ontvangen. De vorstin praatte donderdagavond al met haar vaste adviseurs over de situatie na de parlementsverkiezingen van woensdag en ontvangt vrijdag de verschillende fractievoorzitters één voor één.

Na afloop van zijn gesprek met Beatrix zei Rutte volgens Nederlandse media dat er in een eerste ronde 'nadrukkelijk' moet gekeken worden naar de mogelijkheden om met de PVV van Geert Wilders te regeren. Die partij was de grote winnaar van de verkiezingen.

Ook het CDA is voor Rutte nog volop in beeld. Een paarse coalitie is volgens de fractieleider van de Nederlandse rechts-liberale partij 'nog steeds ver weg' omdat de verschillen met de PvdA zo groot zijn. l

Paars-plus

PvdA-lijsttrekker Job Cohen, die na Rutte door de vorstin werd ontvangen, verklaarde na afloop dat de VVD eerst met de PVV rond de tafel moet gaan zitten.

Maar mochten de rechtse partijen niet tot een vergelijk komen, dan is een coalitie van PvdA met GroenLinks en D66, een zogenaamd Paars-pluskabinet, voor Cohen de volgende optie.

Lees meer over:

Onze partners