Rutte moet zich in Europarlement verantwoorden voor PVV-meldpunt

Nederlands premier Mark Rutte (VVD) wil praten met de voorzitter van het Europarlement over het meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen van de PVV. Hij zwijgt over een debat in het Europarlement.

Nederlands premier Mark Rutte (VVD) is bereid op 1 maart met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement te praten over het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Over de uitnodiging om op 13 maart in een plenair debat te verschijnen, wil de premier niets zeggen.

Rutte zei dit na een gesprek met zijn Tsjechische collega Petr Necas. De afspraak met Schulz stond al gepland.

Straatsburg

De Europese Volkspartij (EVP) heeft premier Rutte vandaag opgeroepen zich te komen verantwoorden voor het meldpunt van de PVV. De Franse politicus Joseph Daul heeft een debat aangevraagd hierover dat op 13 maart in Straatsburg zou plaatshebben.

Necas zegt dat hij met Rutte over het meldpunt heeft gesproken en dat de premier het initiatief afwijst. De Tsjechische premier onderkent dat het gaat om een website van de PVV en niet van de Nederlandse regering.

Uitnodiging

Het Europees Parlement wil dat Rutte komt uitleggen wat het standpunt van de Nederlandse regering is en waarom zij zich niet uitspreekt over de website. De premier is niet verplicht te komen naar Straatsburg, maar een afwijzing van de uitnodiging zou uitzonderlijk zijn.

Haat

Daul windt zich op over het meldpunt. ‘Het gaat tegen alle Europese en menselijke waarden in om een groep mensen zo weg te zetten. Bovendien is het schadelijk om haat en discriminatie zo te bevorderen.’ Daul is voorzitter van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement.

Geen regeringsstandpunt

Volgens Rutte staat het meldpunt los van de regering, omdat VVD en CDA op het gebied van Europa niet met de PVV samenwerken. Rutte heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet wil reageren op de website omdat het gaat om een partijaangelegenheid. De Tweede Kamer maakt het initiatief van de PVV volgens de premier te belangrijk door er massaal over te vallen.

Orban

Het gebeurt niet vaak dat regeringsleiders naar het Europees Parlement worden geroepen. Onlangs kwam de Hongaarse premier Viktor Orban op eigen verzoek langs om tekst en uitleg te geven over de mediawet, waar Brussel veel kritiek op had. (Elsevier/MV/SHD/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content