Rutte II in crisis: topberaad in Nederland

Nederlands premier Mark Rutte © Belga

De regering van rechtsliberalen (VVD) en sociaaldemocraten (PvdA) in Nederland is in topberaad om een politieke crisis af te wenden. Drie leden van de PvdA verwierpen in de Senaat een wetsontwerp over de ziekteverzekering.

In Nederland vindt topberaad plaats om een politieke crisis binnen de regering van rechtsliberalen (VVD) en sociaaldemocraten (PvdA) af te wenden nadat drie leden van de PvdA in de Senaat een wetsontwerp over de ziekteverzekering verworpen hadden.

Het wetsontwerp was in juni al in de (Tweede) Kamer gestemd in het kader van de hervormingen die de regering van de rechtsliberale premier Mark Rutte wil doorvoeren om het overheidstekort te laten dalen. Bedoeling van het ontwerp was de kosten voor gezondheidszorg te verminderen en zo een miljard euro te besparen. Technisch: alle Nederlanders zijn verplicht een contract af te sluiten met een ziekteverzekeraar. Het wetsontwerp beoogde voor bepaalde polissen de keuze van een arts te beperken.

Ergste crisis bij uitblijven oplossing

Doordat drie PvdA’ers tegen hadden gestemd, is het wetsontwerp in de Senaat weggestemd. In de hoge vergadering heeft de regering-Rutte immers geen meerderheid en is zij aangewezen op steun van kleine oppositiepartijen. De drie neen-stemmen van de PvdA hebben tot intens overleg binnen de coalitie geleid. Indien er geen oplossing uit de bus komt, kan de regering Rutte-II haar ergste crisis kennen sinds de verkiezingen van 2012. De eerste regering-Rutte viel na minder dan een jaar tengevolge van mislukte onderhandelingen over budgettaire besparingen.

Rutte blijft door de crisis in Den Haag en zal dus niet deelnemen aan de Europese top. Hij zal er vervangen worden door het hoofd van de Luxemburgse overheid, Xavier Bettel. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content