Rutte en Samsom nek aan nek in Nederlandse verkiezingsrace

09/09/12 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

De opmars van de sociaal-democratische PvdA in de peilingen zet door.

Rutte en Samsom nek aan nek in Nederlandse verkiezingsrace

© AFP

In de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate hebben VVD en PvdA voor het eerst evenveel zetels, namelijk 35. Eerder stond de liberale VVD van uittredend premier Rutte volgens dezelfde barometer nog 2 zetels voor op de PvdA. De VVD zou toen op 34 zetels uitkomen, de PvdA op 32. De PvdA had toen ook al de weg omhoog gevonden en was de SP gepasseerd. In een week tijd steeg de PvdA van lijsttrekker Diederik Samsom 9 zetels in deze peiling.

De SP deed het aanvankelijk goed in de peilingen, maar zakte na kritiek op het optreden van lijsttrekker Emile Roemer in verkiezingsdebatten. De partij leverde een zetel in (van 22 naar 21), net als de PVV die op een totaal van 19 komt. D66 moet het met 2 zetels minder doen en komt in deze peiling uit op 11 zetels.

De PvdA is niet de enige partij die in deze peiling winst boekt. Ook het CDA stijgt van 12 naar 13 zetels. ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, en SGP blijven gelijk en staan op respectievelijk 6, 4, 3 en 2 zetels. 50Plus zit nu niet in de Tweede Kamer en zou nu met 1 zetel vertegenwoordigd zijn, eerder deze week stond de partij nog op 2 zetels.

De politieke barometer is een peiling van onderzoeksbureau Ipsos Synovate in opdracht van Nieuwsuur. Woensdag 12 september kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners