Rutte dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

21/07/14 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gedreigd met nieuwe maatregelen als Rusland er niet voor zorgt dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied waar de vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte.

Rusland moet zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied. Zo niet, dan volgen er nieuwe maatregelen. Dat maakte de Nederlandse premier Mark Rutte duidelijk tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer.

Als de toegang tot het rampgebied de komende dagen 'onvoldoende blijft', dan liggen 'alle politieke, economische en financiële opties op tafel' tegen diegenen die daarvoor 'direct of indirect' verantwoordelijk zijn. Dezelfde maatregelen gelden ook als bevestigd wordt wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig, aldus de premier. 'Maatregelen zullen dan niet uitblijven.' Hij riep Rusland opnieuw op zijn invloed op de separatisten in Oekraïne te gebruiken.

De Britse premier Cameron zei tijdens een telefoongesprek met president Vladimir Poetin ook al dat die laatste van koers moet veranderen en moet helpen bij de stabilisering van Oost-Oekraïne. Cameron herinnerde er tijdens het gesprek aan dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken tijdens hun bijeenkomst van dinsdag 22 juli strengere sancties tegenover Rusland kunnen afspreken. Ook Frankrijk en Duitsland zijn bereid Rusland verdere sancties op te leggen.

George Osborne, de Britse minister van Financiën, verklaarde bovendien dat Groot-Brittannië bereid is economische verliezen te lijden door verdere sancties tegen Rusland, omdat niets doen nog meer kost. 'Denk aan de economische gevolgen als we toestaan dat internationale grenzen worden genegeerd, als we toestaan dat passagiersvliegtuigen worden neergeschoten, dat zou veel meer economische gevolgen hebben voor Groot-Brittannië. En we zijn niet bereid om dat te laten gebeuren', zei hij. (Belga/WB)

Onze partners