Rust keert terug in Gaza, dodental loopt nog op

06/08/14 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

Hulpverleners maken van het humanitair bestand in de Gazastrook gebruik om het gebied op te ruimen. Ondertussen worden nog lijken vanonder het puin gehaald. Het dodental in Gaza is gestegen tot 1.875.

Rust keert terug in Gaza, dodental loopt nog op

© Reuters

Nu het humanitair bestand tussen Israël en Gaza al 24 uur lang standhoudt, kunnen de opruimwerkzaamheden in de Gazastrook worden voortgezet. Hulpverleners hebben nog verschillende lijken vanonder het puin gehaald, waardoor het dodental is gestegen tot 1.875. Zo meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Toen het staakt-het-vuren pas inging, was er nog sprake van 1.867 slachtoffers. Onder de doden zijn 430 kinderen, 243 vrouwen en 79 ouderen, zo zegt woordvoerder Ashraf al-Kidra. Nog 9.567 mensen raakten gewond.

Voor de internationale gemeenschap wordt het, nu het stof even is opgetrokken, duidelijker hoeveel schade er in de Gazastrook werd aangericht. 'Ik heb nog nooit zulke massale vernietigingen gezien', zo deelde Peter Maurer, de voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) mee, na zijn bezoek aan de wijk Shejaiya.

De Zwitser was in de Gazastrook aanwezig om een beeld te krijgen van de schade en de toestand van de gewonden. 'Ik ben geschokt door wat ik hier gezien heb en ik voel woede omdat we dit niet hebben kunnen verhinderen.'

Het 72 uur durend bestand in de regio is dinsdag om 8u lokale tijd (7u Belgische tijd) ingegaan. Op dat tijdstip trok ook het Israëlische leger, dat zijn missie om de 'Hamas-tunnels' te vernietigen inmiddels volbracht had, zich terug uit de Gazastrook. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners