Russischgezinde Radev wint eerste ronde presidentsverkiezingen in Bulgarije

Rumen Radev brengt zijn stem uit in Sofia, 6 november 2016. © AFP

In Bulgarije heeft de Russischgezinde generaal Rumen Radev volgens de eerste opiniepeilingen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen.

De kandidate van de centrumrechtse regeringspartij GERB, Tsetska Tsatsjeva, die favoriet was, eindigde verrassend pas op de tweede plaats.

Radev, een onafhankelijke kandidaat die de steun geniet van de socialistische oppositie, behaalde tussen de 24,8 en 26,7 procent van de stemmen, deelden Institute Alpha Research en Gallup-Bulgarien mee op de staatstelevisie, op basis van peilingen aan de uitgang van de stembureaus. Tsatsjeva zou tussen de 22,5 en 23,5 procent van de stemmen behaald hebben.

Premier Boyko Borisov (GERB) verklaarde maandag dat zijn regering niet zal opstappen, zelfs al had hij beloofd om zijn ontslag aan te bieden als de kandidaat van zijn partij de eerste ronde van de verkiezing niet zou winnen. ‘Laat ons de resultaten afwachten, we hebben nog niet verloren’, zei Borisov, die halverwege zijn ambtstermijn zit.

Geen van de 21 presidentskandidaten heeft volgens de exitpolls voldoende stemmen gehaald in de eerste ronde. Daarom zullen de twee eerste kandidaten het in een tweede ronde tegen elkaar opnemen, op 13 november. ‘Als we de tweede ronde verliezen, zullen we volgende week maandag beslissen om nieuwe verkiezingen te organiseren’, aldus de premier maandag. Volgens minister van Financiën Vladislav Goranov is er binnen de regeringspartij onenigheid over of de regering al of niet haar ontslag moet indienen, en wacht ze dan ook de officiële resultaten af. De verkiezingscommissie moet die resultaten voor dinsdagavond bekendmaken.

Partner Content